IZDVAJAMO

Proučena hafiska dova imamu Mevludin-ef. Salkiću

Hafiska dova Mevludin-ef. Salkiću, imamu Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, održana je 12. marta 2022. godine u Gradskoj džamiji u Srebreniku.

Hafiskoj dovi su prisustvovali izaslanik reisul-uleme muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, muftija zagrebački akademik dr. Aziz-ef. Hasanović, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam i predsjednik MIZ Srebrenik Refik-ef. Hodžić i Dževad Šehrić, hafizi, imami, muderisi, vakifi, članovi porodice i džematlije.

Muhafiz hafiza Salkića je hafiz Kemal-ef. Mehić iz Gradačca koji je tokom ove svečanosti proučio hafisku dovu a Kur'an su učili prisutni hafizi.

Mevludin-ef. Salkić, sin rahmetli Hakije i Ramize, rođen je 1979. godine u mjestu Osmače, općina Srebrenica. U aprilu 1992. godine zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu napušta svoje rodno mjesto i živi u Tešanju, Zenici i Srebreniku. U genocidu u Srebrenici ubijeni su brojni članovi njegove porodice. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Hifz je počeo učiti u mladosti a intenzivnije počinje da uči kod muhafiza Kemal-ef. Mehića. Hifz je položio pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 26. januara 2022. godine. Kao imam, hatib i muallim zaposlen je u MIZ-e Srebrenik u džematu Falešići.

Muftija Kudić je hafizu Salkiću, njegovom muhafizu Mehiću, porodici, medžlisu i Muftijstvu prenio čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića. Istakao je da je učenje Kur'ana more dobra koje se širi u svakom vremenu i prostoru, a hafizi imaju veliku čast i obavezu u čuvanju Kur'ana.

Muftija Hasanović je u svome obraćanju istakao činjenicu da Osmače, mjestao kod Srebrenice odakle potiču muftija Hasanović i hafiz Salkić, ranije nije imalo hafiza. Danas su jedna hafiza i jedan hafiz porijekom iz ovog mjesta.

Muftija Fazlović je kazao da smo svi sretni što među nama imamo Mevludin-ef. Salkića, uzornog imama, velikog borca i čestitog čovjeka, ukrašenog najvišim uspjehom na ovom svijetu – hifzom. To je ponos za sve nas, naš narod, Islamsku zajednicu i domovinu Bosnu i Hercegovinu, kazao je muftija Fazlović.

U ime domaćina prisutnima se obratio glavni imam Refik-ef. Hodžić koji je izrazio radost što je Srebrenik dobio još jednog hafiza. Mevludin-ef. Salkić je šesti hafiz na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik od 2000. godine do danas. Ovaj medžlis danas ima četiri hafiza (tri su imami) i dvije hafize.

Hafisku dovu u Srebreniku su organizovali Muftijstvo tuzlansko i Medžlis IZ Srebrenik.

muftijstvotz.ba

Check Also

Radna posjeta Medžlisu Islamske zajednice Srebrenik

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović posjetio je u četvrtak, 18. aprila ove godine, Medžlis Islamske …

Watch Dragon ball super