IZDVAJAMO

Aktivnosti Medžlisa Srebrenik u 2/3 Ramazana

Obilježena noć Lejletu-l-bedr , iftari za jetime, autobus prijateljstva, preko 2000 postača na zajedničkim iftarima, iftari i predavanje za žene, omladinski iftari

 

Lejletu-l-bedr

Na području Medžlisa IZ-e Srebrenika u svim džematima svečano je obilježena noć Lejletul-Bedr uz prigodan program, kada je u svim džematima proučen mevlud tim povodom i održano predavanje na temu Bedra i poruka Bedra.

 

Iftari za jetime

Saradnja MFS „Emmaus“ iz D. Istoka i Medžlisa IZ-e Srebrenik traje duži period. Do sada su realizirali mnogobrojne aktivnosti.  Posljednja u nizu je organizacija iftara za oko 200 jetima postača.

U četvrtak, 31.maja  2018. godine/16.Ramazan 1439. H.g., ove dvije institucije organizirale su iftar za oko 200 jetima postača sa područja Srebrenika, Gradačca i Gračanice. Iftar je priređen za jetime sa područja ove tri općine kao i njihove skrbnike u džamiji džemata Ćehaje.

 

18.000,00 km  za projekat ”Iftari za narod Sirije”

 

U proteklih nekoliko dana ramazana Medžlis IZ-e Srebrenik je realizovao još jednu humanitarnu akciju za narod Sirije.

Ovog puta realizovan je projekat pod nazivom „Iftar za sirijski narod“, gdje su vjernici uplaćivali iznos od 4km, koliko je koštao jedan iftar.  Projekat je realiziran na području 41 džemata Medžlisa a ukupno je prikupljeno 17.938,90km, odnosno 4,5 hiljade iftara.

Sredstva su proslijeđena sirijskom narodu preko humanitarne organizacije MFS EMMAUS. Medžli Srebrenik se zahvaljuje svim imamima koji su pomogli da se realizuje ovaj projekat kao i svim građanima, džematlijama, koji su još jednom pokazali osjećaj za pomoć drugom i drugačijem, obezbijedivši svojim sredstvima veliki broj iftara. Medžlis Srebrenik je jedan od najuspješnijih Medžlisa na području muftijstva Tuzlanskog u svim projektima koje smo realizirali a posebno one koje smo realizirali za narod Sirije.

Autobus prijateljstva u Srebreniku

Autobus prijateljstva je u nedjelju boravio u Srebreniku, kada je u gradskoj srebreničkoj džamiji upriličen omladinski iftar. Iftaru su prisustvovali mladi ljudi i djevojke, njih preko 200, iz svih džemata Medžlisa IZ-e Srebrenik. Ovu aktivnost predvodio je Emir-ef. Brašnjić, imam džemata C. Srebrenik i koordinator edukacijskih programa za mlade pri Medžlisu IZ-e Srebrenik. Prije iftara učenici Behram-begove medrese u Tuzli su izveli prigodan program.

Prije iftarske dove prisutne je poselamio Emir-ef. Brašnjić, imam džemata C. Srebrenik i koordinator edukacijskih programa za mlade pri MIZ-e Srebrenik, glavni imam Medžlisa Refik-ef. Hodžić, koji je u svom obraćanju ukazao na značaj ovakvih susreta, značaj mubarek mjeseca ramazana, te se zahvalio donatorima i koordinatorima ovogodišnjeg omladinskog iftara. Vazu nasihat mladima u Srebreniku održao je Bekir Šabić, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Pokrovitelj ovogodišnjeg omladinskog iftara je MFS Emmaus iz D. Istoka. Posebnu zahvalnost iskazujemo Međunarodnom forumu solidarnosti EMMAUS iz Doboj Istoka koji već nekoliko godina realizuju mnoge projekte na našem Medžlisu, a evo ovog ramazana su nas počastili sa preko 200 iftara – istakao je Emir-ef.

Allaha molimo da nagradi sve mlade ljude, podari im snage i uspjeha u budućem radu, da nagradi sve one koji su doprinijeli da se ovaj projekat realizuje. Amin!

Zajednički iftari

U nekoliko džemata u drugoj trećini mubarek mjesec ramazana organizirani su zajednički iftari na kojima se iftarilo preko 2000 postača. Iftari su organizirani u džematima Cage, gdje iftaru  prisustvovalo preko 200 postača, a organiziran je u haremu džamije.

Džemat Babunovići je povodom lejletu-l-bedra organizovao zajednički iftar za svoje džematlije na platou ispred džamije. Nakon iftara i namaza polaznici mektebske nastave su izveli prigodan program za noć Bedra. Prije iftara proučen je Jasin i tevhid.

Omladinski iftar

U nedjelju 3. juna 2018. godine organiziran je i i iftar za mlade u džematu Dedići za omladinu iz džemata: Dedići,Seona i Behrami. Iftaru je prisustvovalo oko 100 mladih, a druženje je potrajalo sve do sehura i sabah-namaza. Tim povodom imam džemata Dedići Aldin-ef. Imširović se obratio mladima i održao kratko predavanje.

Odjel za brak i porodicu

U toku mjeseca ramazana Odjel za brak i porodicu realizira svakodnevne aktivnosti. U ovoj trećini ramazana realizirale su dva zajednička iftara za preko 100 žena, te nekoliko predavanja u džematima Medžlisa IZ-e Srebrenik: Babunovići, Hrvati, Potpeć, Seona. Prema riječima koordinatorice za brak i porodicu Edine Mujkić aktivnosti ovog odjela se realiziraju prema predviđenom planu i programu.

D.B.
 

Check Also

Kviz “Ilm” u programu radio Srebrenika

U programu Radio Srebrenika od 18 – 18 i 30 h, svaki dan, posljednjih deset …

Watch Dragon ball super