KATEDRA HADISA I TEFSIRA: „Na putu istine“

U petak, 23. februara 2018. godine, u džematu C. Srebrenik, Medžlis IZ-e Srebrenik,  nakon akšam-namaza, u prelijepoj atmosferi, održana je redovna katedra hadisa i tefsira, koja se održava zadnjeg petka u mjesecu. Gost-predavač bio je Nezim-ef. Halilović Muderris, direktor ureda za hadždž i umru Rijaseta IZ-e u BiH, a govorio je na temu: „Na putu istine“.  Na početku prisutne je poselamio imam džemata C. Srebrenik Emir-ef. Brašnjić. On je ukazao na značaj ovakvih manifestacija, kako za džemat tako i za Medžlis Srebrenik. Prisutne je poselamio i glavni srebrenički imam Refik-ef. Hodžić, koji je u svom kratkom obraćanju ukazao na važnost okupljanja muslimana, ovakvih i sličnih svečanosti, a potom pozvao predavača Nezim-ef. da poselami i uputi savjete prisutnima. Prisutni su zaista mogli uživat u prelijepom dersu Nezim-ef. Halilović Muderrisa. On je u svom obraćanju u punoj džamiji govorio o kretanju čovjeka na putu istine, da čovjek svoje djelovanje treba usmjeriti na putu istine, o ustrajnosti u činjenju dobrih djela svakodnevno. On je navodeći primjere iz generacije prvih muslimana a tako i muslimana Bošnjaka postakao sve prisutne da razmišljaju o svom svakodnevnom djelovanja na putu istine. Kroz primjere dobrih Bošnjaka postakao je svakog od nas da učvrstimo svoje međurodbinske i međukomšijske veze, da budemo obazriviji prema svojim roditeljima, te da svoje domove otvorima za svakoga ko teži putu istine.

Emir-ef. Brašnjić se na kraju zahvalio prisutnima na njihovoj podršci, kako ovoj katedri tako i na dosadašnjim katedrama. On se zahvalio i uvaženom Nezim-ef. Haliloviću Muderrisu na izdvojenom vremenu, kao i dersu u kojem su svi mogli uživati.

Druženje sa gostima nastavljeno je i poslije tribine uz večeru i kahvu u multidisciplinarnoj prostoriji, a druženje omladine je nastavljeno u prostorijama mektepske učionice.

Katedru su uljepšali imami Medžlisa Srebrenik kao i polaznici mektepske nastave džemata C. Srebrenik izvođenjem  prelijepih ilahija i učenjem Kur'ana. Katedra je završena učenjem odlomka iz Kur'ana i dove.

Molimo Allaha da nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ove katedre. Amin!

 

D.B.

Check Also

Katedra tefsira u džematu Luka

Dana 16.03.2019. godine, u džamiji džemata Luka održana je redovna katedra tefsira sure Jusuf za …

Watch Dragon ball super