Medžlisa IZ-e Srebrenik: 356.357,30 KM za socijalne aktivnosti

Medžlis islamske zajednice Srebrenik je tokom 2017. godine nastavio praksu aktivne podrške društvu na humanitarnom, socijalnom i dr. planovima. Pored svojih redovnih aktivnosti Medžlis Srebrenik realizira i humanitarne i socijalne aktivnosti. Do sada je realizovano na desetine različitih projekata sa ciljem pomoći siromašnim, ugroženim, bolesnim, povratnicima, podrške obrazovanju, stipendiranju učenika i studenata i projektima značajnim za razvoj zajednice i društva u cjelini.

Medžlis IZ-e Srebrenik je vodilo aktivnosti klanja kurbana i prikupljanja kurbanskog mesa a koje je podijeljeno siromašnim, ugroženim, za potrebe narodne kuhinje Imaret u Tuzli i za potrebe MFS Emmaus iz Doboj Istoka, Pomoć građanima po rješavanju zahtjeva, Zajedničke humanitarne akcije, Stipendiranje učenika medrese i studenata, Pomoć za Palestinu, Pomoć za Srebrenicu, Pomoć za narod Mijanmara, Pomoć za džamije u Goraždu, Malom Zvorniku i Kozarcu, Pomoć povratničkim džematima, Pomoć za narod Sirije itd.

Prema izvještaju Jasmin-ef. Begunića, koordinatora za socijalnu brigu pri Medžlisu, 356.357,30 KM je realizirano za Socijalne aktivnost na području Medžlisa Srebrenik. U 2017. godini  aktivnosti  Odjela  za socijalnu brigu MIZ-Srebrenik  su se odvijale u okviru redovnih aktivnosti i obaveza definisana pravilnikom o radu ovog odjela, koji je donešen od strane Rijaseta  Islamske zajednice u BiH.

Odjel za socijalnu brigu je redovno i na vrijeme rješavao sve zahtjeve koji su upućeni ovoj službi, sprovedene su sve humanitarne akcije koje su nam stavljene u obavezu od Muftijstva Tuzlanskog i Rijaseta, uspostavljena je saradnja za nevladinim organizacijama koje se bave humanitarnim radom (MFS Emmaus iz Doboj Istoka, Oaza iz Tuzle, Merhamet iz Srebrenika, Prosvjetitelj Srebrenik, Izvor Dobročinstva iz Ilijaša). Ostvarena je dobra komunikacija sa Odjelom za društvenu brigu Rijaseta kao i koordinatorom za socijalnu brigu Muftijstva Tuzlanskog. U 2017. godini Odjel za društvenu brigu  imao je veliki broj aktivnosti od kojih bih izdvojio: humanitarna akcija „Pomozimo narodu Sirije“, 40 prehrambenih paketa za socijalno ugrožene, projekat „Otvorimo vrata dobročinstva“   ( koji je realiziran tokom mjeseci april-maj-juni),  zajednički iftar za jetime i njihovu pratnju, 80 ramazanskih paketa za 80  porodica, iftari za narod Sirije, donacija nove dječije odjeće za djecu u Sirije, prikupljanje kurbanskog mesa za Narodnu kuhinju Imaret u Tuzli i prihvatni centar Duje, prikupljene velike količine brašna za narod Sirije, 28 paketa  socijalno ugroženim povodom nove hidžretske godine, stipendije za djecu Afrike–Burkino  Faso i još mnogo projekata. Posljednji projekat koji smo pokrenuli je slučaj Suljkić Rahime iz Dediće, kupovina stambenog objekta, koji je poprimio veliko interesovanje javnosti. Glavni organizator ovog projekta je Medžlis IZ-e Srebrenik. Ova akcije je još u toku, a do 31. 12. 2017 god za ovu namjenu je prikupljeno oko 8.000,00 KM. Sve aktivnosti koje je realizirao odjel za socijalnu brigu su medijski popraćene na službenim web stranicama: MIZ Srebrenik, muftijstva Tuzlanskog, Rijaseta, Preporodu, Dnevnom avazu, Radio Srebreniku i drugim elektronskim i printanim medijima. Ukupana vrijednost svih aktivnosti koji je vodio Odjel za društvenu brigu Medžlisa IZ-e Srebrenik u 2017 godini  je    356.357,30 KM- istakao  je Begunić.

Navedene aktivnosti su podržali svi džemati na području Medžlisa IZ-e Srebrenik, kome se ovom prilikom i zahvaljujemo. Molimo Allaha da nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da ove aktivnosti budu uspješno realizovane. Amin!

D.B.

Check Also

Mevlud za žene u Gračanici

Članice Odjela za brak i porodicu MIZ Srebrenik danas su posjetile Gračanicu i prisustvovale mevludu …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Watch Dragon ball super