Mnogobrojne aktivnosti džemata C. Srebrenik tokom mjeseca ramazana

U mjesec ramazan u džematu realizirale su se mnogobrojne aktivnosti, poput predramazanskih aktivnosti, pripreme za ramazan, iftara, iftara za omladinu, ramazanskih sijela, ramazanskih hedija, hafiske mukabele, noćnog namaza, i'tikafa, velikog iftara, autobus prijateljstva, halke Kur'ana, druženje za omladinu, katedre hadisa i tefsira, obilježene mubarek noći, podjele paketića itd. Nosilac svih aktivnosti je džematski odbor na čelu sa imamom Emir-ef. Brašnjićem.

Hafiska mukabela                                            

Ovdje ćemo navesti samo nekoliko važnih aktivnosti koje su realizirane tokom mjeseca Ramazana. Uoči nastupanja ramazana 1439. H.g. džemat je izvršio generalne pripreme za ramazan, od čišćenja harema džamije do detaljnog čišćenja njene unutrašnjosti. Dan uoči ramazana u džamiji je počela da se uči hafiska mukabela, jedina na području Medžlisa Srebrenik. Ovo je četvrta godina kako se uči hafiska mukabela na Medžlisu IZ-e Srebrenik u džematu C. srebrenik. Ovog mubarek ramazana mukabelu uče hafizi: hfz. Damir-ef. Jahić, imam džemata Tutnjevac Medžlis IZ-e Srebrenik, hfz. Mustafa-ef. Mujkić (student FIN-a u Sarajevu), hfz. Redžo-ef. Sivić (student FIN-a u Sarajevu) i hfz. Abdullah Mrkonjić (učenik Behram-begove medrese u Tuzli).

Katedra hadisa i tefsira

Desetog dana ramazana  pred teravih-namaz, u prelijepoj atmosferi, održana je redovna katedra hadisa i tefsira, koja se održava zadnjeg petka u mjesecu već nekoliko godina. Gost-predavač na katedri bio je hfz. Amir-ef. Hodžić, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli, a govorio je na temu: „Ramazanske radosti vjernika“.  On je u svom obraćanju govorio o mubarek mjesecu ramazanu, njegovim ljepotama, o značaju o mubarek noći, te kako treba ove dane  provesti u ibadetu. Emir-ef. Brašnjić se na kraju zahvalio prisutnima na njihovoj podršci, kako ovoj katedri tako i na dosadašnjim katedrama. On se zahvalio i uvaženom hfz. Amiru na izdvojenom vremenu, kao i dersu u kojem su svi mogli uživati. Druženje mladih sa prisutnim gostima nastavljeno je poslije teravih-namaza u multidisciplinarnoj prostoriji.

Lejletu-l-bedr

U džematu svečano je obilježena noć Lejletul-Bedr uz prigodan program, kada je proučen mevlud tim povodom i održano predavanje na temu Bedra i poruka Bedra, a predavanje je održao Emir-ef. Brašnjić.

Autobus prijateljstva

U džematu C. Srebrenik boravio je autobus prijateljstva, kada je upriličen i omladinski iftar. Iftaru su prisustvovali mladi ljudi i djevojke, njih preko 200, iz svih džemata Medžlisa IZ-e Srebrenik. Ovu aktivnost predvodio je Emir-ef. Brašnjić, imam džemata i koordinator edukacijskih programa za mlade pri Medžlisu IZ-e Srebrenik. Prije iftara učenici Behram-begove medrese u Tuzli su izveli prigodan program. Prije iftarske dove prisutne su poselamili Emir-ef. i glavni imam Medžlisa Refik-ef. Hodžić, koji je u svom obraćanju ukazao na značaj ovakvih susreta, značaj mubarek mjeseca ramazana. Vazu nasihat mladima u Srebreniku održao je Bekir Šabić, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Itikjaf

Praksa je već nekoliko desetljeća da u Srebreniku, u džamijama i mektebima, borave vjernici u itikjafu. Tako je bilo i ove godine. U nekoliko džamija naši imami i nekoliko džematlija su boravili u itikjafu, a i u džematu C. Srebrenik imali su džematlija koji su boravili u itikjafu.

Lejletu-l-kadr

U džematu svečano je obilježena i noć Lejletul-Kadr uz prigodan program, kada je proučen mevlud tim povodom i održano predavanje na temu Kur'an,  njegovo objavljivanje u ovoj mubarek noći, a predavanje je održao Emir-ef. Brašnjić.

Socijalna briga

Tokom mjeseca ramazana podijeljene su ramazanske hedije, prehrambeni artikli i higijenski paketi, za socijalno ugrožene članove džemata.

Noćni namaz

U džematu se realizira aktivnost i klanjanje noćnog namaza. Ova praksa u ovom džematu datira nekoliko godina unazad i realizira se zadnjih deset dana ramazana. Svake noći nakon teravih namaza u ponoć klanjao se noćni namaz osim 27 večeri kada se klanjao i tespih namaz. Ovim namazima prisustvovao je veliki broj džematlija kako iz džemata C. Srebrenik tako i iz drugih džemata.

Halka Kur'ana

U džematu su se redovno održavala i omladinska sijela, a ono što je novina ovog ramazana jeste Halka Kur'ana.Tokom mjeseca ramazana svakod četvrtka i subote od poslije iftara održavale su se halke Kur'ana na kojoj se družila omladina sve do sehura.

Bajramski paketići

Povodom bajrama, kao i svake godine, predstavnici džemata C. Srebrenik na čelu sa imamom Emir-ef. Brašnjićem posjetili su Udruženj osoba s posebnim potrebama Spektar te tim povodom  podijelili Bajramske paketiće korisnicima udruženja.

U većini džamija drugog dana bajrama upriličena je podjela bajramskih paketića za polaznike mektepske nastave. Tako je upriličena svečanost podjele oko 170 bajramskih paketića za 170 mališana u džematu C. Srebrenik. Tim povodom Emir-ef. Brašnjić se obratio mališanima, zahvalio im se na redovnosti u mektebu, te uputio nekoliko poruka.

D.B.

Check Also

Katedra tefsira u džematu Luka

Dana 16.03.2019. godine, u džamiji džemata Luka održana je redovna katedra tefsira sure Jusuf za …

Watch Dragon ball super