IZDVAJAMO

Polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Špionica na ekskurziji u St.Poltenu i Beču

Dana 19.04.2019. godine nakon obavljenog jacija-namaza polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Špionica sa svojim muallimima Ismet-ef Odobašić, Muhamed-ef Bašić, uputili su se na dvodnevnu ekskurziju u St.Polten-Austrija, gdje nam je domaćin bio džemat St.Polten.
Nakon desetosatnog putovanja preko Osijeka, Mohača, Budimpešte i Beča sa kraćim odmorima stigli smo hairli u St.Polten u jutarnjim satima gdje su nas dočekali veseli domaćini na čelu sa mjesnim imamom Almir ef.Ajanović. Nakon kraće pauze, Almir ef.zaželivši dobrodošlicu gostima predstavlja džemat St.Polten i tako ih upoznava o osnovnim podacima vezanim za dotični džemat kao i njihovim aktivnostima oko kupovine i uređenja džamijskih prostorija. Nakon obavljenog zajedničkog doručka kojeg su pripremile vrijedne džematlije ovog džemata i klanjanja podne-namaza, domaćinima se obratio Muhamed ef. i Ismet ef. uručivši domaćinima sliku Starog grada Srebrenika. Gosti su imali priliku obići grad smješten na rijeci Traisen i njegove znamenitosti, a vodič je bio Almir ef. s još nekoliko džematlija. Gosti su uživali u ljepotama grada St.Poltena koji je statutarni grad i glavni grad savezne države Donje Austrije. Grad je pun raskošnih baroknih građevina i slikovitih trgova. Obišli su Herrenplatz i Rathausplatz. Popeli su se na toranj Klangturm visok 75 metara sa kojeg se vidi cijeli grad. Obišli su pokrajinsku biblioteku i arhiv, parlament Donje Austrije, Univerzitet u St.Poltenu kao i stadion fudbalskog kluba SKN St.Polten. Poseban ugođaj bila je šetnja obalama lokalnog jezera koje se isticalo čistoćom vode u njemu.. Po povratku u džamiju gosti su smješteni kod svojih domaćina-vršnjaka polaznika mekteba St.Polten, a cilj je upoznavanje i izmjena iskustava, kao i druženje. Tamo su ostali do 9h narednog dana, a mnogi su sa svojim domaćinima upoznali ljepote St.Poltena i okoline,mnoštvo šoping centara, izletišta, restorana..
U nedjelju pred sam polazak kući, obratio se Almir ef.zahvalivši se domaćinima koji su ispunili svoje obaveze prema musafirima kao i gostima na posjeti, a obratili su se i imami iz Srebrenika zahvalivši na gostoprimstvu i susretljivosti te uputili poziv domaćinima za uzvratnu ekskurziju. Džemat St.Polten je svakom gostu udijelio vrijednu hediju. Nakon toga gosti su se halalili sa svojim domaćinima i uputili u Beč gdje nam je i dalje bio vodič vrijedni Almir ef. U Beču su posjetili Šenbrun i Srefansplatz,a u 15h i 30 min rastali smo se s našim vodičem i uputili kući. U Srebrenik smo stigli oko ponoći.
Koristimo priliku da se zahvalimo džematlijama džemata St.Polten, Džamijskom odboru i njihovom imamu koji su iskazali gostoprimstvo mektepskim polaznicima moleći Allaha da im to upiše u hajr. Amin!
Važno je napomenuti da su ovi mektebi dosada bili na ekskurziji dva puta u Cazin-Bihać, Srebrenica, Sarajevo, Mostar, Fojnica, Zagreb, Ljubljani-Kopar,  Beč, Grac, Minhen, St.Gallen, Klagenfurt i da su to veoma lijepa iskustva.

Ismet ef.Odobašić

Check Also

Bajramsko druženje za žene

U cetvrtak, 15.08.2019. od 18:00 h u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik upriličeno je bajramsko …

Watch Dragon ball super