PREDAVANJE DR. HASANOVIĆA SA TRIBINE “POSTOM DO ZDRAVLJA”

 

Poštovana braćo i sestre,

sva zahvala pripada Uzvišenom Allahu dš.š. neka je selam i salavat na posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. njegovu porodicu ashabe i sve one koji su slijedili i koji ce slijediti uputu do sudnjega dana.

Posebno se zahvaljujem našem imamu Ismet ef.Odobašiću, koji je inicijator ovog događaja, čovjeku koji posjeduje ogromni potencijal unutrašnje vrijednosti i snage.

Zahvaljujem se svima vama koji ste izdvojili svoje dragocjeno vrijeme za ovo predavanje.

Dolazi nam još jedan Ramazan, najznačajniji i najodabraniji mjesec, mjesec posta.

 

Drage džematlijke i džematlije, želim skrenuti pažnju i sebi i vama na 183. ajet Sure El-Bekare, kojim Allah, subhanehu we teala, naređuje mu’minima post mjeseca ramazana:

“O vjernici! Propisan vam je post, kao što je bio propisan onima prije vas, da biste bili čestiti.” (Suretu El-Bekare, 183). Pogledajmo kome se Allah ovdje obraća! Vjernicima. Inače u Kur’anu se Allah obraća svakome, skoro svim ljudima, a ovdje samo vjernicima. Poklanja nam najljepšu i najefikasniju metodu i način postizanja stepena takvaluka. Post i takvaluk. To je poklonio i generacijama prije nas! Dakle, odricanjem do takvaluka. A kad se uzdignemo na taj nivo i stepen takvaluka, onda je to ostvareni cilj. Šta sve čeka muttekije?! Mnogo toga.

Ne zaboravimo da je Resul, s.a.v.s, rekao:“Postite da biste bili zdravi“!

 

Na prvi pogled može se ciniti da post ima negativne posljedice po covjeka, te da se na njega ponekad gleda, ali i na neke druge vjerske obrede, kao na besmisleni obred izgladnjivanja kojim se iskazuje odanost Bogu i vjeri mucenjem tijela i ugrožavanjem života. Medjutim, takav stav, posebno danas u modernom dobu, mogu imati samo neupuceni, neobrazovani ili zlonamjerni pojedinci. Da­nas je medicina toliko uznapredovala da može istraživati, izucavati i potvrditi znacaj i koristi ili negativnosti koje sa sobom nose odredjeni „vjerski obredi“ u razlicitim vjer­skim tradicijama, u ovom slucaju post.

Predmet ovog rada jedno je od cuda Objave koje je medicina potvrdila i koje koristi kao metodu lijecenja mnogih bolesti, a to je post. Na post nailazimo u mnogim starim narodnim tradicijama i religijama kao i u svim trima monoteistickim religijama (judaizmu, kršcanstvu i islamu). Dok su se vjernici pridržavali strogih propisa posta, kao izraza odanosti i poštovanja prema Bogu i vjeri, medicina je otkrila mnoge koristi koje post ima za zdravlje covjeka, time potvrdjujuci Božiju mudrost i višedimenzionalnost propisanih obreda.

 

Šta se dešava u našem organizmu kada postimo ??

Dakle mi svaki dan trebamo gorivo, hranu i vodu da bismo živjeli , bez toga nema života . Ide li auto bez goriva ?? Ne…

Sta se dešava za vrijeme posta kada nema hrane i vode ??

Tijelo prvo potroši ono sto smo  jieli za sehur , a onda trosi zalihe energije koje su skladistene u jetri u vidu glikogena, kada to potrosi troši masti.. Dakle naš organizam se čisti..

Pored toga, naše ćelije stalno rade. Krecemo se, disemo, srce kuca sve to trosi energiju, metabolizam stvara otpad koji izbacujemo kao mokraću , fekalije, znoj, izdisajem. Posebno u postu kada nema goriva mi se čistimo, dolazi do detoksikacije organizma.

Dakle takodjer moramo izbjegavati pretjeranu fizičku aktivnost, jer se organizam iscrpljuje, ćelije rade, trose se, pa bismo time mogli doci u stanje dehidratacije, što vodi padu krvnog pritiska, i drugim komplikacijama. Da bi smo to izbjegli ne trebamo se previše iscrpljivati.

Tokom posta smanjuje se unos zasicenih masnoca koje su povezane s nastankom holesterola opasnog zbog toga što izaziva taloženje na zidovima krvnih sudova. Upravo zbog toga ovakva ishrana smanjuje rizik od nastanka lošeg holes­terola. Medicinski je dokazano da post doprinosi lijecenju sljedecih bolesti: gojaznosti, dijabetesa, povecanja napeto­sti arterija, upala probavnog sistema, kožnih bolesti, uma­njuje masnoce… Post, takodjer, sprecava stvaranje kamena u bubregu, zato što se u tom stanju povecava procent sodi­juma u krvi, što sprecava kristalizaciju soli kalcijuma.

Smanjenjem dotoka hrane u crijeva umanjuje se priti­sak stomaka na grudi, što pospješuje disanje te se pluca, a potom i sve stanice organizma, brže i bolje opskrbljuju kisikom. U tom stanju pluca se šire bez prepreka. Takodjer, smanjuje se pritisak na srce zato što nema potrebe za pumpanjem vece kolicine krvi u probavni sistem. Tako srce za vrijeme posta uštedi oko 14.000 otkucaja na 24 sata.

Nadalje, ucvršcuju se koža i vezivna tkiva te ublažavaju ili išcezavaju migrene, alergije, akne te PMS. Istraživanja su pokazala da se pacijenti koji pate od bolesti anemije s nedostatkom crvenih krvnih zrnaca, ili povecanjem bije­lih, obicno dobro lijece postom. Post pomaže kod brojnih hronicnih bolesti, poput: artritisa, astme, depresije, glavo­bolje, srcanih bolesti, povišenog pritiska, probavnih smet­nji, lupusa, hronicnog umora, Crohnove bolesti, iritabilnog kolona, neuritisa, neuralgije, neuroze i mentalnih bolesti. Postom se pospješuje uništenje tumora.

Posljedice posta su cišca koža, bolje raspoloženje i smanjena želja za procesuiranom hranom, a cjelokupni se organizam osvježava, obnavlja i podmladjuje.

Naucnici se slažu da zahvaljujuci postu tijelo usmjerava energiju s varenja hrane na druge znacajne aktivnosti: zacjeljivanje rana, intelektualni rad i svladavanje bolesti. Razumljivo je da organizmu moramo omoguciti da odstrani suvišne štetne materije, preko iskljucivanja cijelog aparata kroz koji prolazi hrana, tj. postom. Za vrijeme posta prvo se razgradjuju i izgaraju celije koje su bolesne, oštecene, stare ili mrtve, naš organizam hrani se najlošijim materijalima u našem organizmu kao što su: mrtve nezdrave akumulacije, tumori, apscesi, oštecena tkiva, masne naslage.

Za prva tri dana posta naše tijelo pocinje živjeti na vlastitim rezervama. Kada organizam nema potrebnu hranu, posebno bjelancevine i masti, on ce izgorjeti i probaviti vlastita tkiva u procesu same probave. Za vrijeme posta, dok se stare celije i bolesna tkiva razgradjuju i izgaraju, podstice se i ubrzava izgradnja novih zdravih celija.

 

**** VAŽNO !!!!

Covjek u prvim danima posta može osjecati glavobolju, slabost, nervozu i neraspoloženje, zato što se tijelo oslobadja taloga iz tkiva, cijim topljenjem nastaju otrovi koji odlaze u krv prije nego što se izbace iz tijela. Na tom putu otrovi prolaze kroz organe poput mozga, krvi i nerava, što dovodi do ovih kratkotrajnih pojava. Nakon tri do cetiri dana posta pocinju se trošiti rezerve bjelancevina i masnoca iz tijela. To se osobito može osjetiti po zadahu i mirisu tjelesnih izlucevina (znoj, mokraca…). Nakon treceg dana posta mnogo je lakše podnijeti glad jer tijelo pocinje izlucivati endorfin koji ublažuje bol i podiže raspoloženje. Drugi stupanj posta (3. do 7. dan) ukljucuje cišcenje sluzi, masnoca, odumrlih stanica i drugih toksina koji lakše izlaze iz sistema. Gotovo svako ko posti osjeca se isto – nakon prva dva dana ne osjeca glad i ima više energije.

Naucne studije pokazale su da jedan dan posta iz tijela otklanja ostatke deset dana. Poslanik Muhammed, s.a.v.s., direktno nam ukazuje da „onaj ko posti ramazan i iza njega šest dana mjeseca ševvala, bit de nagradjen kao da je postio cijelu godinu.“ Nauka je dokazala da onaj ko isposti trideset i šest dana u godini, uklanja iz svog tijela otrove koji se nagomilaju tokom cijele godine.

Post s velikim uspjehom lijeci ne samo tijelo vec uspješno lijeci i dušu i psihu covjeka. On predstavlja neku vrstu psihoterapije. Psihoterapeut Martin Kojc u svojoj je knjizi napisao da post omogucava duhovnu transformaciju covjeka, jer ga post „oslobadja zamišljenih materijalnih veza i doprinosi da živi u skladu s duhovnim sferama.“

 

Šta se dešava o pojedinim organima kada postimo ??

 

Čišćenje organizma od toksina

Tokom posta jetra intenzivira svoje aktivnosti. Tijelo se oslobadja toksina kroz mokraćni mjehur i debelo crijevo. Na početku posta javljaju se glavobolja, slabost, nervoza i neraspoloženje, zato što se tijelo oslobađa taloga iz tkiva, čijim topljenjem nastaju otrovi koji odlaze u krv prije nego što se izbace iz tijela. Tri do četiri dana nakon početka posta organizam poseže za rezervama bjelančevina i masnoća iz tijela. Loš zadah i neprijatan miris tjelesnih izlučevina znak su da se organizam čisti od toksina. Drugi stepen posta (3. do 7. dan) uključuje čišćenje sluzi, masnoća, odumrlih stanica i drugih toksina koji lakše izlaze iz sistema. Nakon samo tri dana posta želja za jelom je smanjena, a organizam pun energije jer se počinje izlučivati endorfin koji ublažuje bol i podiže raspoloženje.

Smanjen rizik od moždanog udara

 Stručnjaci američkog Nacionalnog instituta za prehranu tokom Ramazana proveli su istraživanje u Tunisu nad 30 zdravih osoba. Rezultat je pokazao da je kod postača nivo dobrog holesterola povećan za 20 posto. Loš holesterol se taloži na stijenkama krvnih žila, što uzrokuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Dobar holesterol ima suprotan učinak. Potrošnja zasićenih masnoća povećava nivo lošeg holesterola. Tijekom posta tijelo troši dio svojih masnih rezervi, koje pomaže u smanjenju holesterola u krvi, a time i smanjuje rizik od moždanog udara.

 

Smanjenje krvnog pritiska

 Smanjena koncentracija tjelesnih tekućina tokom posta pozitivno utječe na bubrege i dovodi do smanjenja krvnog pritiska. Za vrijeme gladovanja smanjuje se koncentracija soli kao što su natrij, kalcijum oksalat i fosfat, što spriječava formiranje kamenca i tumora.

Podmladjivanje organizma

 Ljudsko tijelo je savršen organizam u kojemu se radja i umire više od 2,5 miliona stanica. Organizam je toliko inteligentan da za vrijeme posta prvo jede svoje štetne djelove (izrasline, tumore, bolesna tkiva…).Gladovanjem tijelo počinje više raditi i aktivirati obnavljanje stanica. Cjelokupni organizam se osvježava, obnavlja i podmladjuje.

Gubitak kilograma

 Kada 30 dana u svoj organizam unosite ograničene količine hrane i pića sasvim je normalno da dodje do gubitka kilograma. Prema američkom doktoru Herbertu Šeltonu kada ne uzimamo hranu, organizam se hrani deponovanim rezervama koje se nalaze u krvi, kostima, u jetri, u žlijezdama, pa čak i u samim ćelijama od kojih se tijelo sastoji. U njima se nalazi skladište proteina, masti, šećera, vitamina i minerala, pa tkiva prelaze na korišćenje rezervi obrnutim redom u odnosu na njihovu važnost u organizmu. Prva na redu za trošenje je mast.

Čistija  koža

 Isto kao i u krvi, tako i u našem organizmu post smanjuje udio vode, a ova činjenica doprinosi liječenju mnogih bolesti kože i dovodi do poboljšanja imuniteta. U odnosu na nepostače, vrlo je mala mogućnost da će postač oboliti od kožnih bolesti koje se prenose preko velikih područja tijela. S postom isčezavaju alergije, migrene, akne, a pozitivno djeluje i na liječenje raka.
Olakšan rad probavnog sistema

 Post olakšava rad probavnog sistema, jer se u organizam unosi manje hrane i pića. Sam tim smanjuje se kiselost želuca, od koje pate milioni osoba širom svijeta. Ujedno se smanjuju rizik od peptičkog ulkusa, koji nastaje zbog narušene ravnoteže između agresivnih faktora (želučana kiselina, pepsin i dr.) i obrambenih mehanizama sluznice gastrointestinalnog trakta (mukus, bikarbonati, mikrocirkulacija, prostaglandini i dr.). Naučnici su se složili da se zahvaljujući postu s varenja hrane energija usmjerava na druge značajnije aktivnosti.

Preventiva kod dijabetesa

 Izvrsna prilika za regulisanje rada gušterače je suzdržavanje od hrane i pića. Gušterača izlučuje inzulin, koji pretvara šećer u suhe ili masne tvari koje se akumuliraju u tkivima. Kod osoba s povećanom tjelesnom težinom i velikim brojem masnih stanica pojačana je potreba za inzulinom, ali nakon nekog vremena gušterača postaje umorna i više ga ne može proizvesti. Javlja se umor, iscrpljenost, žedj i pojačano mokrenje, što nagovještava dijabetes. Debele osobe trebale bi postiti jer će njihovo tijelo tokom posta potrošiti 97% masnoće, a i gušterači će biti omogućeno da radi normalnije.

Poboljšanje vida

 Poslije posta čovjek vidi dva puta bolje, jer se s postom vid izoštrava. Post smanjuje unutrašnji pritisak očne jabučice, što je posebno značajno kod pacijenata koji imaju glaukom ili oboljenja mrežnice.

 

ISHRANA U POSTU

Šta jesti za sehur sta za iftar ?

Kakve greške pravimo ???

ZA sehur proteine i masti  ( Mlijeko, mliječni proizvodi, piletina, voda )) S obzirom na duge sate posta, bilo bi dobro da konzumiramo hranu koja se sporo probavlja uključujući onu koja sadrži vlakna, radije nego lahko probavljivu hranu. Sporo probavljiva hrana čini nas sitim i do 8 sati, dok nas ona lahko probavljiva čini sitim 3 do 4 sata. Sporo probavljive namirnice su one koje sadrže graške i sjemenke kao što su ječam, pšenica, zob, proso, griz, grah, leća, brašno od punog zrna, riža itd. Namirnice bogate vlaknima su one koje sadrže mekinje, cijela zrna, graške i sjemenke, povrće kao što je zeleni grah, grašak, tikva, kukuruz, špinat i ostale biljke kao lišće cvekle (bogato je željezom), voće s korom, sušeno voće, a naročito kajsije, smokve i šljive, bademi itd.

Za iftar složeni ugljiko hidrati ? Šta je to ? Postoje prosti i složeni ?

Polahko se oslobađaju u krvotok ? Zasto se poslanik iftario vodom i hurmama ??

Voda ozivi, hurme polahko oslobadjaju šećer, dakle bez šoka za organizam.

Lahko probavljive namirnice su one koje sadrže šećer, bijelo brašno itd. (nazivaju se i prečišćeni karbohidrati).

Isto tako bi trebalo da postoji ravnoteža kad je u pitanju uzimanje namirnica iz različitih grupa, tj. voća, povrća, mesa/piletine/ribe, hljeba/žitarica i mliječnih proizvoda. Pržena hrana nije zdrava i trebalo bi ograničiti njeno konzumiranje. Osim toga, pržena hrana uzrokuje lošu probavu, žgaravicu i probleme s težinom.

IZBJEGAVAJTE

1. Prženu i masnu hranu

2. Hranu koja sadrži previše šećera

3. Prejedanje, a naročito na sehuru

4. Previše čaja na sehuru, lubenice,

Čaj pojačava mokrenje, a s mokraćom izlaze vrijedne mineralne soli koje su vašem organizmu potrebne tokom dana.

5. Pušenje cigareta

Ako se ne možete odviknuti od cigareta, počnite ih reducirati nekoliko sedmica prije ramazana. Cigarete su nezdrave i trebalo bi ih u potpunosti ostaviti.

JEDITE

1. Kompleksne karbohidrate na sehuru tako da vas hrana koju pojedete duže drži i da što kasnije ogladnite.

2. Hurme su odličan izvor šećera, vlakana, karbohidrata, kalija i magnezija.

3. Bademi su bogati proteinima i vlaknima i imaju malo masnoće.

4. Banane sadrže kalij, magnezij i karbohidrate.

PIJTE

Što više vode ili voćnih sokova, najbolje je između iftara i polaska na spavanje kako bi organizam regulisao nivo tečnosti na vrijeme.

 

KO NIJE DUŽAN POSTITI (medicinski )

Ramazanski post nisu dužne postiti sljedeće osobe:

sa medicinskog aspekta odobe kojima će post ugroziti zdravlje, dakle osobe sa hroničnim bolestima neregulisan diabetes, visok pritisak, koji su ovisni o terapiji. Osobe koje uzimaju terapiju vise od 1 put dnevno, dakle, 2, 3 puta trebaju se posavjetovati sa doktorom, kako bi se pravilno uspostavila terapija.

 

Želim da vam Uzvišeni Allah olakša post, podari sabur, nafaku i zdravlje da dočekamo još mnogo ramazana.

Još jednom srdačno se zahvaljujem našem mjesnom imamu Ismet ef.Odobašiću .

 

 

Check Also

Večer Kur’ana u džamiji džemata Centar Srebrenik

U noći 30.11.2019. god.,  u organizaciji džemata Centar Srebrenik, u Gradskoj džamiji u Srebreniku  upriličena …

Watch Dragon ball super