IZDVAJAMO

Proučena ikrar dova za tri hadžije džemata Murati

U subotu i nedjelju (21. i 22..07.2018.), nakon podne-namaza u džematu Murati, Medžlis IZ-e Srebrenik, proučena je ikrar dova za tri ovogodišnja putnika na hadž, Osmić Osmu, zaseok Ahmići, gdje je džamija u izgradnji a tu je proučena i ikrar dova u subotu, te Mehuljić Omera i Midhata, otac i sin, iz Murata. Na hadž ide i cijela porodica Mehuljić Muhameda iz Babunovića, hanuma Aiša i kćerka Hafiza Edina, koji su u bliskoj rodbinskoj vezi sa porodicom Omera.

 Nakon podne-namaza prisutnim vjernicima i hadžijama obratio se imam džemata Murati Jusuf-ef. Mehuljić, koji je uputio iskrene selame i dobrodošlicu prisutnim gostima i domaćinima, ukazujući posebnu čast i osjećaj zadovoljstva zbog naših hadžija. On je čestitao hadžijama na njihovoj odluci da zijarete najčasnija mjesta, te ih pozvao da se u dovama sjete svih nas. Nakon uvodnog obraćanja Jusuf-ef. prisutni su mogli uživati u prelijepom izvođenju ilahija i kasida od strane imama Medžlisa Srebrenik.

 

Nakon prvog dijela programa u džamiji Ahmići prisutne je poselamio i glavni imam Medžlisa IZ-e Gunja, Hrvatska, mr. Idriz-ef. Bešić, koji je u svom vazu naglasio važnost ovog obreda te važnost dove. A u džamiji Murati, u nedjelju, nakon prvog dijela programa prisutne je poselamio i vazu-nasihat održao Abdulah-ef. Hodžić, imam Bijele džamije u Gračanici, koji je u svom vazu na veoma emotivan način naglasio važnost ovog obreda te važnost dove. On je istakao da je put na hadž najveće čovjekovo duhovno i životno iskustvo.

 

Na kraju Jusuf-ef. je tražio halala kako od hadžija tako i od prisutnih vjernika. Ikrar dova je završena učenjem odlomka iz Kur'ana i ikrar dovom, a potom je uslijedilo čestitanje našim putnicima na hadž. Ovu lijepu svečanost dodatno su ukrasile mnogobrojne džematlije, gosti, rodbina i prijatelji naših budućih hadžija. Nakon završene svečanosti u džamiji prisutni su se uputili njihovoj kući gdje su lijepo ugošćeni.


Molimo  Allaha dž.š. da našim budućim hadžijama olakša obrede hadža, da im ukabuli njihov hadž. Molimo Ga da i sljedećih godina bude putnika na hadž, da oni koji nisu obavili hadž da im Allah omogući da ga obave, a oni koji su obavili da ponovo posjete ta sveta mjesta. Amin!

D.B.

Check Also

Kviz “Ilm” u programu radio Srebrenika

U programu Radio Srebrenika od 18 – 18 i 30 h, svaki dan, posljednjih deset …

Watch Dragon ball super