Rad koji je osvojio prvo mjesto Poslanik a.s. u mom srcu

Danas, znam, čudno je vrijeme. Međutim kada bolje razmislim, nije čudno vrijeme, čudni su ljudi. Hodaju, a ne znaju kuda idu, rade, a ne znaju koja je svrha njihovog rada.
Pitam se ,da li bi se ovo  stanje moglo ikako promijeniti. Onda dolazim do jednog jedinog zaključka, a to je, moglo bi al kad bi imali Poslanika a.s. u svom srcu. Zamislimo samo kakvo bi tada stanje vladalo u našim porodicama, među komšijama i u cijeloj državi. Kada   bi Poslanik a.s. bio u našim srcima, među nama bi zavladao merhamet, samilost a iščezla bi osveta, zavist i mržnja.

Imati  Poslanika a.s. u svom srcu znači uvijek biti na strani  dobra  a daleko od zla. Svako od nas ko ima Poslanika a.s. u svom srcu je siguran da drugome neće učiniti nepravdu, jer Poslanik a.s. nije bio oštar, ohol i nije vrijeđao i sramotio ljude. Onaj ko ima Poslanika  a.s. u  svom  srcu osvajaće i druga srca svojom  toplinom i  plemenitošću. Jer naš Poslanik a.s. je svojom toplinom, plemenitošću i merhametom osvajao ljudska srca. Nije dijelio ljude po boji kože, po porijeklo niti bogastvu nego čak i najvećim svojim neprijateljima, praštao a to bi bio uzrok da osvoji njihova srca.

A onda se zapitam, ko je u srcima današnjih ljudi, njihovo ponašanje, postupci  i riječi, sve nam to govori da je u njihovim srcima neko drugi a ne Poslanik a.s. Na nama je da biramo. Ako hoćemo sreću  na oba svijeta, smiraj, uspjeh onad ćemo u svom srcu imati Poslanika a.s. Ali ako hoćemo izobilje dunjaluka, konstantne probleme, okove na srcu onda ćemo izabrati današnje face, glumce, igrače, pjevače, pink  zvjezdice.


Moramo znati da nemamo dva srca, pa kad nam zatreba Poslanik a.s. da ga  otvorimo a kad nam zatreba ovodunjalučka korist da otvorimo drugo srce. Ružno je biti musliman sa srcem koje u sebi nema Poslanika a.s. Pozivati se na Poslanika a.s. bez osjećaja ljubavi preme Njemu je raskorak između riječi i djela.
Allah dž.š. nam naređuje da volimo poslanika, a ta ljubav se manifestuje u slijeđenju Poslanika a.s. i iskazivanjem najiskrenije ljubavi kroz svoj život. U ljubavi prema Poslaniku a.s. krije se i dunjalučka i ahiretska sreća. Ako je Poslanik u našim srcima tada ćemo bez poteškoća hoditi njegovim stopama i oponašati ga u svim domenima života.
Uostalom, ne može biti musliman onaj koji nema u svom srcu Poslanika a.s. Jer on se nikad nije postavio iznad zakona koji je nametnuo vjernicima, naprotiv on je davao milostinju, postio i molio više nego što je zahtjevao od svojih sljedbenika. Bio je pravedan i  milostiv, kako u ratu tako i u miru.
Kako poslije svega ne voljeti Poslanika Muhammeda a.s. koji je radosna vijest i milost Božija svjetovima. On je bio iscjelitelj ljudskih duša, utočište i nada slabim i siromašnim, orijentir i oslonac odvažnim i moćnim, pouzdanje kolebljivim, radost ozlojeđenim, dodatna snaga hrabrim, neiscrpni izvor mudrim i učenim.


Dragi moj Poslaniče moja ljubav prema tebi pobjeđuje sve druge ljubavi u mom srcu. Moje srce pripada tebi, jer jedino takvo srce uvijek je svijetlo i čisto. Zahvaljujem se Allahu dž.š. najljepšom zahvalom što nam je milošću Svojom Poslanika a.s. poslao  kao svijetli primjer dostojan naših srca. Sretan je svako ko ga je za uzora uzeo, ko mu je naklonost i ljubav pokazao i onaj ko mu je svoje srce poklonio. Zato volimo svoga Poslanika a.s. sa iskrenom ljubavlju, donosimo salavate na njega, jer ljubav prema Poslaniku a.s. je put i sredstvo do potpune ljubavi prema islamu, koji je naš svjetonazor i spas na ovom i budućem svijetu.

 

 

 

                                                                                                            Begunić Mirsad

Check Also

Mevlud za žene u Gračanici

Članice Odjela za brak i porodicu MIZ Srebrenik danas su posjetile Gračanicu i prisustvovale mevludu …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Watch Dragon ball super