REALIZIRANI PROJEKTI DŽEMATA BJELAVE

Džemat Bjelave je udaljen oko 9 kilometara od Srebrenika u pravcu Tuzle, i isti je smješten uz tok rijeke Tinje. Do svog osamostaljivanja ovaj džemat je bio u sastavu džemata Kuge. Ideja da se gradi mekteb u ovom džematu se rodila 1990. godine, te su do početka agresije postavljeni temelji za njegovu izgradnju. U toku agresije radovi su stagnirali, da bi po okončanju iste džematlije ovog džemata donijeli odluku o izgradnji džamije umjesto mekteba. Plac za džamiju je uvakufio rahmetli Osmanović Hazim. Godine 1996. formiran je inicijativni odbor za izgradnju džamije, a prva akcija izvedena je 08. marta 1997.godine. Radovi na izgradnji džamije okončani su 2008. godine, kada je bilo i njeno svečano otvorenje, tačnije 07. juna 2008. godine. Prvi imam ovog džemata, i sadašnji,  je Ishak-ef. Mehuljić. U protekle četiri godine svog postojanja džemat Bjelave je opravdao svoje postojanje, i kao takav i danas funkcioniše, kazao nam je Alija Džanić, predsjednik džematskog odbora džemata Bjelave, Medžlis IZ-e Srebrenik.

“Već sedam godina, znači od 2010. godine, sam na čelu džematskog odbora. Pored svakodnevnih aktivnosti želio bih istaći one najznačajnije koje smo realizirali u posljednje četiri godine: sanacija šteta na džamiji koje su nastale usljed elementarnih nepogoda, poplave i klizišta, koje su zadesile i naš džemat 2014. i 2015. godine. Uspjeli smo realizirati i uređenje mezarja, koje su uvakufile sestre Safija i rahmetli Fehima, kćerke rahmetli hadži Mustafe-ef. Okića,. Uspjeli smo izgraditi i savremenu mektepsku učionicu i abdesthanu za potrebe oko 40 polaznika mektepske nastave.  Djeca su učila na spratu džamije, nije bilo ni adekvatnog grijanja niti opreme za izvođenja nastave. Odlučio sam da ulažemo u te resurse jer su oni zasigurno najbitniji elemenat džemata. Koristim priliku da se prvenstveno zahvalim Bogu što mi je podario zdravlja, potom džematskom odboru koji me podržao u svim ovim projektima, a posebno islamskoj zajednici i Medžlisu IZ-e Srebrenik koji su bili potpora svim aktivnostima. Oni su donirali veliki iznos novca kako bismo realizirali nabrojene projekte. Ne mogu a da ne spomenem dva važna imena: Suljić Izudina  i Salkić Saliha, majstore koji su svoje vrijeme, trud i materijalne stvari uvakufili za potrebe džemata”- ističe Alija Džanić.

Prema riječima blagajnika džemata Hamzalije Karića za sve ove aktivnosti uloženo je oko 60 hiljada konvertibilnih maraka. “Sanacija džamije i ograđivanje džamijskog harema koštala je oko 17 hiljada, izgradnja mektepske učionice i abdesthane koštalo je oko 25 hiljada, a uređenje mezarja koštalo je oko 17 hiljada, što sve iznosi oko 60 hiljada maraka”-ističe Karić.

Oni su u kratkom vremenskom period, od 2014. godine do danas uspjeli realizirati projekte koji su od izuzetnog značaja za džemat. Naime, nakon izdvajanja džemata Bjelave iz džemata Kuge nisu imali svog mezarja, te su morali koristiti mezarja tog i drugih džemata. Kako ističe Džanić, taj projekat je bio prioritet jer su se džematlije počele bojati od uskraćivanja usluga drugih džemata po tom pitanju. Za njih je veoma važna i mektepska nastava, jer to je budućnost džemata, kako oni ističu. Stoga su se odlučili djelovati u tom pravcu. Zasigurno dok budemo imali ovakve ljude, odgovorne, ustrajne, u svojim džematima kao što su Alija i Hamzalija, hizmećari Zajednice u pravom smislu te riječi, napredak i rezultati rada neće izostati. Da ih Allah poživi još puno godina kako bi služili Zajednici. Amin!

Džemat Bjelave po svim dimenzijama djelovanja jedan je od uspješnijih džemata na području Medžlisa Srebrenik. Molimo Allaha da im podari snage i uspjeha u budućim aktivnostima! Amin!

D.B.

Check Also

Savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu – „Misija i profesija“

Odjel za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH organizirao je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Watch Dragon ball super