SREBRENIK: PROMOCIJA KNJIGA JUSUFA DŽAFIĆA

U petak, 27.10.2017. godine, nakon akšam-namaza u centralnoj srebreničkoj džamiji upriličena je promocija knjiga Jusufa Džafića. Promocije su realizirane u sklopu redovnih aktivnosti koje ovaj džemat realizira. Nakon klanjanja akšam-namaza prisutne je poselamio imam džemata Emir-ef. Brašnjić, koji se zahvalio na velikom odzivu prisutnih vjernika te kazao bio/bibliografiju autora knjiga Jusufa Džafića. Nakon Emir-ef. prisutne je poselamio i glavni imam srebreničkog Medžlisa Refik-ef. Hodžić, koji je u svom obraćanju istakao važnost razumijevanja hanefijskog fikha.

Prisutnima se obratio i o knjigama govorio autor djela Hanefijski fikh „Nurul-idah“ i „Muhtar“ Jusuf Džafić. On je ukazao na značaj ovih djela te važnost dubinskog razumijevanja riječi fikh, odnosno fikhskih propisa, kako u vrijeme ashaba tako i danas.

Jusuf Džafić je značajno djelo Nuru-l-idah (Svjetlost tumačenja), poznatog egipatskog hanefijskog učenjaka Hasana ibn Ammara eš-Šurunbulalija (1586-1659), preveo i propratio kratkim bilješkama na jeziku razumljivom i stručnjaku i običnom čitaocu. Prijevod je pitak, rečenice prijevoda su misaone zaokružene i napisane u duhu našeg bosanskog jezika, a da pritom ništa nije izgubljeno od poruka i ciljeva originalnog arapskog teksta Nuru-l-idaha. Bilješke su kratke, ali temeljite i dovoljne da približe modernom čitaocu terminologiju i stil učenjaka Šurunbulalija.

 

D.B.

Check Also

Savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu – „Misija i profesija“

Odjel za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH organizirao je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Watch Dragon ball super