IZDVAJAMO

Svečano obilježena mubarek noć Lejletu-l-Kadr

Na području Medžlisa Iz-e Srebrenik u svim džematima svečano je obilježena najodabranija noć Lejletu-l-Kadr kada je u svim džematima proučen mevlud tim povodom i održano predavanje na temu Kur'an,  njegovo objavljivanje u ovoj mubarek noći. U nekim džematima organizirani su veliki iftari.

U džematu Seona tim povodom organiziran je iftar za oko 150 postača. Iftar je organiziran ispred džemije. Nakon klanjanja akšam-namaza počeo je program povodom obilježavanja noći Kadra, a koji je trajao do kasno u noć. Cjelokupan program izveli su polaznici mektepske nastave, a predavanje o noći kadr održao je imam džemata Haris-ef. Salibašić. Nakon programa svi prisutni su klanjali noćni namaz. Ovaj džemat zijaretio je i profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr.dr. Orhan Jašić, koji je prilikom posjete održao i predavanje.

U džematu Centar Srebrenik, gradskoj džamiji, zadnjih deset dana Ramazana se klanja zajednički noćni namaz, kojeg je predvodio imam ovog džemata Emir-ef Brašnjić.

U nekoliko džamija naši imami i nekoliko džematlija su u itikjafu.

Hatma dove u džematu Ježinac

U nedjelju, 27. noći ramazana (10.06.2018.), pred velikim brojem džematlija izveden je vrijedno pripremljeni program i proučena hatma-dova polaznika mekteba za odrasle džemata Ježinac.

Program obilježavanja noći kadra počeo je nakon klanjanja jacije i teravih-namaza. Nakon klanjanja teravih-namaza uslijedio je prigodan program u kome su svi prisutni mogli uživati. Na početku prisutne je poselamio imam džemata Omer-ef. Majstorović, koji se zahvalio prisutnima na njihovom dolasku kao i potpori u svim aktivnostima koje realizira džemat. Prigodan program izveli su članovi omladinskog kruga džemata Ježinac. Omladina je svojim učenjem impresionirala prisutne, a džematlijama se obratio gost-predavač hfz. Mirnes-ef. Spahić, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli, ukazavši na vrijednost Kur´ana i njegovog učenja.

Na kraju programa hafiz je svršenicama hatme uručio svjedočanstva o završenoj hatmi, a predsjednik džematskog odbora, Beganović Alosman im je uručio prigodne poklone koje su obezbijedili džemat Centar Srebrenik i Medžlis IZ-e Srebrenik.

Svršenice hatme su: Beganović Munira, Jahić Sejfija i Muratović Suvada.

Ovo je jedna u nizu svečanosti koje je džemat na čelu sa imamom Omer-ef. Majstorovićem realizirao u proteklom periodu. Oni su u veoma kratkom vremenu renovirali dijelove džamije, uredili njenu unutrašnjost, zamijenili prozore. Pored toga oni su iznova izgradili objekat namijenjen za potrebe mektepske nastave te imamski stan, te obilježili sve značajne datume prigodnim svečanostima.

D.B.

 

Check Also

Kviz “Ilm” u programu radio Srebrenika

U programu Radio Srebrenika od 18 – 18 i 30 h, svaki dan, posljednjih deset …

Watch Dragon ball super