IZDVAJAMO

Tradicionalni mevlud i hatma dove za pet polaznika mekteba u džematu Tinja

U nedjelju, 20. 08. 2017. godine u džematu Tinja, Medžlis islamske zajednice Srebrenik, upriličena je svečanost hatma dova za pet polaznika mektepske nastave u pomenutom džematu.

Nakon klanjanja podne-namaza ašere je proučio Ibrahim-ef. Softić, nakon kojeg je prisutne poselamio imam džemata Tinja Vasif-ef. Mahmutović. Vasif-ef. je izrazio svoje zadovoljstvo odzivom prisutnih vjernika, te zahvalio se roditeljima na povjerenju ukazanom njemu na polju mektepskog rada. Nakon uvodnog obraćanja efendije Mahmutovića svršenici hatme proučili su odlomke iz Kur'ana i nekoliko ilahija i kasida, a potom su imami Medžlisa IZ-e Srebrenik i Tuzla proučili mevlud, čime je i završen prvi dio programa.

Nakon izvedenog mevludskog programa prisutne je poselamio glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef. Hodžić, koji je bio u ulozi predavača. On je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovakvoj svečanosti te uputio čestitke svršenicima hatme, muallimu, roditeljima kao i džematu. On je naglasio važnost učenja, podučavanja, a posebno na polju islama, Kur'ana. Prisutni su mogli uživati u nadahnutom govoru Refik-ef.

Nakon vazu-nasihata uručene su diplome svršenicima hatmi kao i prigodni pokloni, koje su uručili glavni imam Refik-ef. Hodžić u ime Medžlisa i predsjednik džematskog odbora Tinja Tursunović Dževad.

Svršenici hatmi su: Jakubović Amar, Numanović Ahmed, Bečić Belma, Omerović Mahira i Bajrić Amra.

Program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana i dovom.

Molimo Allaha da nagradi svršenike hatmi, roditelje, njihove porodice, sve one koji su doprinijeli da ova djeca ozvaniče svoj trud, a posebno muallima efendiju Vasifa na nesebičnom trudu i zalaganju. Amin!

D.B.

Check Also

Proučena ikrar dova za hadžije džemata Ježinac

Na hadž ove godine sa područja Medžlisa IZ-e Srebrenik putuje 37 hadžija, 10 porodica iz …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Watch Dragon ball super