U 2020. godini pri MIZ Srebrenik prikupljeno 23 700 KM za stipendiranje djece u državi Burkina Faso

Uz molbu udruženja "Medunarodni forum solidamosti EMMAUS", Medžlis Islamske zajednice Srebrenik pokreće nastavak saradnje na projektu prikupljanja stipendija za djecu u državi Burkina Faso. MIZ-e Srebrenik je duži niz godina sarađivao su pomenutim udruženjem na ovom i drugim projektima i dao svoj značajan doprinos u njihovoj realizaciji.
Projekat stipendiranja djece u Burkina Faso pod nazivom „Pomozi mi da i ja završim školu" , pod pokroviteljstvom Udruženja MFS-EMMAUS realizuje se od 2014. godine. Činjenica da je Burkina Faso jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta dovoljno svjedoči da tamošnje stanovništvo živi u veoma teškim uslovima, uglavnom bez vode i struje. Većina djece u Burkina Faso ne završi ni četiri razreda osnovne škole, a rijetki su oni koji nastave školovanje do osmog razreda i dalje. U protekloj školskoj 2019. godini osigurane su stipendije za 2.050 djece, od čega je 675 stipendija osigurao MIZ-e Srebrenik.

Podsjećanja radi, stipendija za jedno dijete iznosi 30KM (15 Eura) za jednu godinu.

Tokom 2020. godine MIZ-e Srebrenik je zajedno sa svojim vrijednim džematlijama preko svojih džematskih imama sakupio ukupno 23 700KM za stipendiranje djece u državi Burkina Faso te time obezbijedio stipendije za 790 djece u ovoj siromašnoj zemlji.

M. Mehmedović

Check Also

Zekat – pobožnost i društvena odgovornost

Related

Watch Dragon ball super