UREĐENJE VAKUFSKE IMOVINE U RAPATNICI

SREBRENIK: 07. maj- Džemat Rapatnica nalazi se 2 km sjeveroistočno od Srebrenika, s lijeve strane rijeke Tinje, a džemat ima oko 250 domaćinstava. U džematu se nalaze dvije džamije, stara i nova. Stara džamija, prema predanju mještana, sagrađena je 1832. godine. Posljednji put je renovirana 1962. godine. U haremu džamije nalazi se veći broj starih nišana. Iako je sagrađena nova džamija, predviđena je sanacija stare džaije i njezina zaštita od propadanja. Nova džamija zvanišno je otvorena 23. jula 2006. godine. Vakufsku imovinu džemata, osim dvije navedene džamije, čine imamska kuća, gasulhana, staro i novo mezarje i jedna njiva.

Džematski odbor na čelu sa imamom Jasmin-ef. Oštrakovićem svakodnevno brinu o vakufskoj imovini. U ovom slučaju čestite džematlije su preduhitrili čelnike džemata te se odlučili da urade hairli djelo uređenje vakufske imovine. Nedavno je završeno sa projektom oko uređenja i ograđivanja vakufskih parcela, s ciljem da se zaštiti vakuf.

Naime, Smajić Demir i njegov sin Bernad su uvakufili značajna materijalna sredstva za potrebe džemata Rapatnica, odnosno kako bi se zaštitila vakufska imovina. Oni su uvakufili dio svog imetka i odlučili da taj dio imetka ugrade u uređenje Vakufske parcele-mjesnog mezarja Rapatnica. Uređeno je kompletno mezarje, ograđeno čeličnom ogradom sa betonskom podlogom, postavljene ulazne kapije, uređen objekat unutar mezarja, prilazni put, te mjesto gdje se obavlja klanjanje dženaze-namaza. Prema riječima Jasmin-ef. ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 27.000,00KM.

Tim povodom glavni imam Refik-ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik, mr.sci. Abdullah Arifović upriličili su prijem za Smajić Demira i njegovog imama Jasmin-ef. u prostorijama Medžlisa Srebrenik. Zahvalili su se Demiru na njegovoj plemenitoj misiji te uručili mu vakufnamu na iznos od 27.000,00KM. 

Molim Allaha Uzvišenog da njihov hajr ukabuli a imetak uveća! Amin!

 

D.B.

Check Also

U predramazanskoj posjeti kod Mirsada Buljubašića – džemat Kiseljak

Uoči mubarek mjeseca ramazana 2018. koordinator za društvenu brigu, Muhamed ef. Mehmedović, zajedno sa imamom …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Watch Dragon ball super