Vikend u znaku mevluda i hatma dova

U sklopu cjelomjesečne manifestacije povodom rođendana Muhammeda a.s. u subotu i nedjelju održane su svečanosti mevluda i hatma dova u džematima Ćehaje i Podorašje.

Hatma dove u Ćehajama

U subotu, 09. decembra 2017. godine u džematu Ćehaje, Medžlis islamske zajednice Srebrenik, upriličena je svečanost mevluda regiju od pet džemata (Ćehaje, Ježinac, Špionica, Tutnjevac i Huremi) i hatma dova za dva polaznika mektepske nastave u pomenutom džematu. Nakon klanjanja akšam-namaza svečanost je počela učenjem Kur'ana, nakon kojeg je prisutne poselamio imam džemata Ćejhaje Jasmin-ef. Begunić. On je izrazio svoje zadovoljstvo odzivom prisutnih vjernika, kako iz džemata Ćehaje tako i iz okolnih džemata, i pored loših vremenskih uslova. Nakon uvodnog obraćanja efendije Begunića polaznici mektepske nastave su proučili mevlud, nekoliko ilahija i recitacija o Poslaniku a.s., a potom su svršenice hatme proučile odlomke iz Kur'ana, čime je i završen prvi dio programa.

U džematu Ćehaje se u protekle čeitiri godine izvodi kurs arapskog pisma i učenja Kur'ana za odrasle. U tom periodu ovaj kurs i hatme uspješno je završilo 25 odraslih ljudi i žena. Ove godine svršenice hatme, za grupe odraslih polaznika, su Salkić Sehiza i Avdić Selma-istakao je fendija Begunić.

Nakon izvedenog mevludskog i hatmenskog programa prisutne je poselamio glavni imam Refik ef. Hodžić, koji je u svom obraćanju istakao važnost ovakvih i sličnih manifestacija. Čestitao je muallimu Jasmin-ef. na trudu i zalaganju na polju mekteba, potom je čestitao džematu i roditeljima, a posebne čestitke je izrazio djeci, svršenicima hatme. U svom kratkom obraćanju ukazao je na važnost slijeđenje sunneta Poslanika a.s. gost-predavač na ovoj svečanosti bio je Omer-ef. Majstorović, imam džemata Ježinac, koji je govorio o ljubavi prvih muslimana prema Poslaniku a.s. iz primjera života Poslanika a.s.i ashaba. Prisutni su mogli uživati u nadahnutom predavanju Omer-ef. Majstorovića.

Nakon efendije Majstorovića uručene su diplome svršenicama hatmi kao i prigodni pokloni, koje je uručio glavni imam Refik-ef. u ime Medžlisa IZ-e Srebrenik. Program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana, dovom i klanjanjem Jacije-namaza.

Hatma dove u Podorašju

U nedjelju, 09. decembra 2017. godine u džematu Podorašje, Medžlis islamske zajednice Srebrenik, upriličena je svečanost mevluda i hatma dova za dva polaznika mektepske nastave u pomenutom džematu. Nakon klanjanja akšam-namaza svečanost je počela učenjem Kur'ana, nakon kojeg je prisutne poselamio imam džemata Podorašje Semir-ef. Bećirović. Semir-ef. je izrazio svoje zadovoljstvo odzivom prisutnih vjernika, kako iz džemata Podorašje tako i iz okolnih džemata. Nakon uvodnog obraćanja efendije Bećirovića imami Medžlisa IZ-e Srebrenik su proučili mevlud i nekoliko ilahija, a potom su svršenici hatme proučili odlomke iz Kur'ana, čime je i završen prvi dio programa.

Nakon izvedenog mevludskog programa prisutne je poselamio gost-predavač hfz. Esmir-ef. Selimović,  imam džemata Luka, MIZ-e Srebrenik. Prisutni su mogli uživati u nadahnutom govoru hafiza Selimovića, koji je govorio o mevludu, Kur'anu, o milosti i ljubavi u islamu. On je čestitao djeci, roditeljima, džematu a posebne čestitke je uputio muallimu efendiji Bećiroviću, na velikoj investiciji.

Nakon vazu-nasihata uručene su diplome svršenicima hatmi kao i prigodni pokloni, koje su uručili hfz. Esmir-ef. Selimović u ime Medžlisa i predsjednik džematskog odbora u ime džemata.

Svršenici hatmi su: Bašić Samira i Ćelahmetović Nedžad, srednjoškolci koji nisu zaboravili mekteb i mektepsku anstavu.

Molimo Allaha da nagradi svršenike hatmi, njihove porodice, roditelje, sve one koji su doprinijeli da ova djeca ozvaniče svoj trud, a posebno muallimima efendiji Beguniću i Bećiroviću na nesebičnom trudu i zalaganju. Amin!

D.B.

 

Check Also

Mevlud za žene u Gračanici

Članice Odjela za brak i porodicu MIZ Srebrenik danas su posjetile Gračanicu i prisustvovale mevludu …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Watch Dragon ball super