IZDVAJAMO

Održan šahovski turnir povodom Kurban-bajrama

U nedjelju, 02.07.2023. godine sa početkom u 10:00 sati, na Trgu Alije Izetbegovića u Srebreniku, igrao se šahovski turnir u povodu Kurban-bajrama, a koji su zajednički organizovali Medžlis Islamske zajednice Srebrenik i Šahovski klub „Srebrenik“. Turnir je okupio 39 ljubitelja ove drevne igre, a od toga je 22 takmičara nastupilo u konkurenciji seniora i 17 takmičara u konkurenciji kadeta.
Turnir se igrao po švicarskom sistemu od 7 kola uz tempo igre 15 minuta po igraču, odnosno 30 minuta za završetak partije uz kompjutersko parovanje.


Poslije zanimljivih i neizvjesnih partija, prvo mjesto sa 5,5 poena osvojio je Samir Smajlović, a drugo mjesto sa istim brojem poena, ali slabijim dodatnim kriterijumima, Ibrahim Salibašić. Od trećeg do petog mjesta plasirali su se Muhamed Omerčić, Nijaz Smajlović i Enes Hogić koji su skupili po 5 poena.
Oni su pored diploma osvojili i simbolične novčane nagrade koje je obezbijedio organizator.
U konkurenciji kadeta nastupilo je 16 takmičara i jedna takmičarka.


Prvo mjesto ubjedljivo je sa 6 poena osvojio Harun Bjelić, dok je drugo mjesto sa 5 poena osvojio Dženan Okić, koliko je sakupio i trećeplasirani Orhan Sofić. Četvrto mjesto sa 4,5 poena osvojio je Benjamin Avdić koji je ujedno pobjednik u konkurenciji kadeta do 16 godina, a peto također sa 4,5 poena Anes Bijelić, koji je i najbolji u konkurenciji kadeta od 18 godina.

U kategoriji dječaka do 12 godina najbolji je bio Vedad Sušić sa 4 poena, a u konkurenciji do 10 godina najbolja je bila Adna Selimović.


Najbolji su pored diploma dobili i šahovske knjige koje su im darovali naši sugrađani Adnan Širbegović- Bricko i dr. Alija Mujkanović.
Značajno je napomenuti da su organizatori bajramskog turnira za sve takmičare obezbjedili doručak, baklave i osvježenje. Sudijski posao su na zadovoljstvo učesnika obavili međunarodne sudije Fide, Nihad Sušić i Šemsudin Muminović. Nadamo se da će organizacija bajramskog šahovskog turnira preći u tradiciju.

Check Also

Radna posjeta Medžlisu Islamske zajednice Srebrenik

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović posjetio je u četvrtak, 18. aprila ove godine, Medžlis Islamske …

Watch Dragon ball super