Centralna manifestacija hidžretske nove godine i hatma dove u džematu Špionica

U subotu, 23. septembra 2017. godine u džematu Špionica, Medžlis islamske zajednice Srebrenik, upriličena je centralna svečanost povodom nove 1439. Hidžretske godine i hatma dova za 7 polaznika mektepske nastave.

Nakon klanjanja podne-namaza prisutne je poselamio imam džemata Špionica, ujedno i glavni imam Medžlisa, Refik-ef. Hodžić i zaželio dobrodošlicu, te zahvalio na velikom odzivu vjernika na današnjoj, za džemat veoma važnoj, svečanosti. On je istakao da je ovo centralna svečanost povodom obilježavanja nove hidžretske godine te hatma dova za sedam polaznika mekteba ovog džemata. Svečanosti je prisustvovao veliki broj vjernika iz džemata Špionica i drugih džemata sa područja Medžlisa IZ-e Srebrenik. Svojim prisustvom svečanost je uveličao i veliki broj imama. Nakon uvodnog obraćanja efendije Hodžića imami Medžlisa IZ-e Srebrenik proučili su mevlud, a potom su svršenici hatme proučili odlomke iz Kur'ana i nekoliko ilahija i kasida, čime je i završen prvi dio programa.

Nakon izvedenog mevludskog programa prisutne je poselamio i predavanje održao dr.sc Mensur-ef. Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese u Tuzli. Pored čestitki muallimu, džematu, roditeljima, svršenicima hatme, dr. Husić je ukazao na  važnost ovog značajnog događaja u historiji islama, hidžre, te kazao koje su to poruke hidžre koje su važne za današnjeg čovjeka. U svom predavanju dr. Husić je ukazao i na važnost odgoja i obrazovanja mladih ljudi, obaveze koja se tiče svih nas. Prisutni su mogli uživati u nadahnutom govoru dr. Husića.

Nakon vazu-nasihata uručene su diplome svršenicima hatmi kao i prigodni pokloni, a uručili su ih u ime Medžlisa Osman-ef. Mujić, član IO Medžlisa, i u ime džemata predsjednik džematskog odbora Hamzalija Bajrektarević. Mujić je čestitao muallimu i uručio i njemu hediju u ime Medžlisa.    

Svršenici hatme su: Bajrektarević Nasir, Bajrektarević Ajla, Jahić Rašid, Jahić Melisa, Bašić Safet, Zukanović Elma i Ibrić Senija.

Program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana i dovom.

Molimo Allaha da nagradi svršenike hatmi, roditelje, njihove porodice, sve one koji su doprinijeli da ova djeca ozvaniče svoj trud, a posebno muallima efendiju Hodžića na nesebičnom trudu i zalaganju. Amin!

D.B.

Check Also

Savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu – „Misija i profesija“

Odjel za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH organizirao je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Watch Dragon ball super