IZDVAJAMO

Proučena dova na dovištu Prisadi

U subotu 12.08.2017. godine na dovištu Prisadi održana je mevludska svečanost i proučena dova. Dovište Prisadi nalazi se u džematu Brnjičani, Medžlis Islamske zajednice Srebrenik. Dovište Prisadi je jedno od najpoznatijih i najstarijih dovišta  na prostoru Sjeveroistočne Bosne. Svake godine drugog vikenda u mjesecu avgustu na ovom dovištu, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, izvodi se prigodan program i učenje dove. Po kazivanjima starih ljudi ovo dovište ima tradiciju preko pet stotina godina.

Ove godine na dovištu Prisadi okupilo se nekoliko stotina vjernika, koji su zajedno sa domaćinima džemata Brnjičani, predstavnicima Medžlisa IZ Srebrenik, kao i gostima i imamima uputili zajedničku dovu u kojoj su iskazali svoju zahvalu Allahu na svim blagodatima.

Program je počeo učenjem Jasin-i-šerifa a nakon Jasina mevludski program izveli su imami  Medžlisa IZ-e Srebrenik. Nakon prvog dijela programa, učenja Kur’ana i mevluda, prvo se sa nekoliko uvodnih riječi prisutnim vjernicima obratio Haris-ef. Salibašić, imam džemata Brnjičani, potom je glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik ef. Hodžić, u ime Medžlisa, poselamio okupljene vjernike i uputio riječi dobrodošlice i zahvalio se svima na njihovom dolasku te ukazao na važnost dovišta i okupljanja na mjestima gdje se dove uče. Na kraju pozvao je izaslanika muftije Tuzlanskog mr.sc Vahid-ef. Fazlovića, prof. Smaju-ef. Mustafića, glavnog imama Medžlisa IZ-e Gračanica, da se obrati prisutnim i održi vazu-nasihat. Mustafić efendija je u svom vazu ukazao na značaj dove, okupljanja vjernika, na ulogu džamije, kako su nastajala dovišta, ulozi majke u odgoju djece, te na značajnu ulogu dove u životu vjernika.

 

Prisutni vjernici su mogli uživati u nadahnutom govoru uvaženog efendije Mustafića. Program je završen učenjem ašereta, hfz. Damir-ef. Jahić, te učenjem dove „Zahvale“ koju je proučio mr.sc. Damir-ef. Babajić.

Noć uoči dove na Prisadima, poslije akšam-namaza, u džematu Brnjičani, proučen je zikr, kojeg je predvodio uvaženi hfz. Esmir ef. Selimović.

Molimo Allaha da ukabuli sva naša dobra djela, namaze, i sve proučene dove. Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Amin!

D.B.

Check Also

Proučena ikrar dova za hadžije džemata Ježinac

Na hadž ove godine sa područja Medžlisa IZ-e Srebrenik putuje 37 hadžija, 10 porodica iz …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Watch Dragon ball super