U DŽEMATU LUŠNICA OBILJEŽEN 12. REBIU-L-EWEL

U sklopu cjelomjesečnih aktivnosti u nedjelju, 03.12.2017. godine u džematu Lušnica održana je svečanost povodom 12. Rebiu-l-ewela 1439. H.g. Ovo su redovne aktivnosti koje džemat organizira povodom značajnih datuma u islamskom kalendaru. Tim povodom proučen je mevludi-šerif te održana predavanja koja su posvećena Muhammedu a.s.

Nakon klanjanja akšam-namaza program je otpočeo učenjem odlomka iz Kur'ana a potom prepunu džamiju vjernika je poselamio imam džemata Lušnica Mevludin-ef. Joldić, koji se zahvalio prisutnim gostima, džematlijma i vjernicima iz okolnih džemata i Medžlisa, na njihovom dolasku. On se zahvalio džematu na njihovoj podršci u svim aktivnostima, jer bez njihove potpore te aktivnosti se ne bi realizovale, istakao je ef. Joldić.

Nakon uvodnih riječi pozvao je polaznike mekteba Lušnica da pristupe izvođenju programa posvećenog Poslaniku a.s. Cjelokupni dvosatni program izveli su polaznici mektepske nastave mekteba Lušnica, učenje Kur'ana, mevlud, ilahije i kaside te referat o Božijem Poslaniku Muhammedu a.s. Nakon prvog dijela programa uslijedilo je predavanje koje su održali Osman-ef. Mujić, penzionisani imam, i Ahmed-ef. Mujkić, imam džemata Babunovići. Oni su u svojim predavanjima istakli važnost slijeđenja sunneta. U svojim predavanjima između ostalog istakli su važnost ličnosti najodabranijeg ljudskog bića, oživljavanja njegovog sunneta i  postupanja po njemu.

Na kraju uslijedilo je učenje ašereta i dove. Molimo Allaha da nagradi sve prisutne, goste i sve one koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ove svečanosti. Neka Allah nagradi imama džemata Lušnica Mevludin-ef. koji nas uvijek lijepom obraduje. Amin!

 

D.B.

Check Also

Mevlud za žene u Gračanici

Članice Odjela za brak i porodicu MIZ Srebrenik danas su posjetile Gračanicu i prisustvovale mevludu …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Watch Dragon ball super