IZDVAJAMO

Radna posjeta Medžlisu Islamske zajednice Srebrenik

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni Ismail-ef. Smajlović i njegovi saradnici Enes Svraka, Meho Šljivo i Bahrudin Čolo, posjetili su u petak, 28. oktobra 2022. godine, Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Srebrenik.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović primio je delegaciju Uprave u svome uredu te je tom prilikom razgovarano o najznačajnijim aktivnostima iz domena vjerskog i obrazovnog djelovanja na području ovog muftiluka. Prijemu je prisustvovao rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog Mensur-ef. Husić.

Nakon prijema u Muftijstvu tuzlanskom upriličena je posjeta Medžlisu Islamske zajednice Srebrenik. Tokom sastanka koji je održan u prostorijama MIZ Srebrenik glavni imam Refik-ef. Hodžić i predsjednik Izvršnog odbora Dževad Šehrić predstavili su rad Medžlisa, stanje vjerskog života i infrastrukture. Medžlis Srebrenik je jedan od većih medžlisa na području Muftijstva tuzlanskog. Vjerski život organiziran je u 41 džematu, a na području ovog medžlisa nalazi se 46 džamija i 6 mesdžida. Dvije stare džamije proglašene su nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

 

Muftija Fazlović i direktor Smajlović džuma-namaz su klanjali u Gradskoj džamiji u Srebreniku.

Prije džume džematlijama se obratio muftija Fazlović istakavši vrijedan rad imama ovog džemata i njegovih džematlija. Ukazao je na vrijednost džemata te je pozvao džematlije da nastave jačati svoj džemat imajući u vidu da je uz njih uvijek njihov Medžlis, Muftijstvo, Rijaset i uvaženi Reisul-ulema.

Direktor Smajlović je u hutbi govorio o vrlinama poslanika Muhammeda, a.s., koji je ostao trajna inspiracija za uspješan život ljudi na ovom svijetu. Usprkos svim iskušenjima, Muhammed, a.s., je stasao u govornika, privrednika i vođu koji je na jasan, stručan i temeljit način vodio zajednicu, društvo i državu u blagostanje postavljajući standarde života na nivo koji je za mnoge i danas nedostižan, posebno u domenu morala i pravde, poručio je direktor Smajlović.

– Čovjek je biće koje radi. Sasvim je razložno pitanje danas, kako islam gleda na rad i kako se muslimani odnose prema radu uopće? Rad kojim osoba gradi budućnost dobrim djelima stoji uz najznačajnije obrede u Islamu. Muslimanu nije dozvoljeno da bude ovisan o drugom u smislu da bude na teret društvu, da uzima, a ne daje. Naprotiv, od muslimana se očekuje da iskoristi blagodati oko sebe radom, proizvodnjom i aktivno doprinosi općeljudskom razvoju i boljitku – poručio je direktor Smajlović, te je pozvao na veću brigu o djeci, mladima, njihovom pravilnom razvoju i usmjerenju, zaštiti od negativnih utjecaja, odgoju i obrazovanju.

Hutbu je u džematu Ćehaje održao Enes Svraka, a džuma-namazu u džematima Babunovići i Bare prisustvovali su Meho Šljivo i Bahrudin Čolo.

Nakon džuma-namaza upriličen je sastanak s imamima Medžlisa IZ Srebrenik.

Muftija Fazlović je u obraćanju imamima kazao da su redovni sastanci i razgovori o temama koje su važne za uspješnost misije Islamske zajednice, dio kontinuiranog procesa usavršavanja u poslovima koje obavljamo. Iskazao je podršku imamima u njihovom radu naglasivši da je velika čast biti imam, onaj u koga se ima povjerenja. Misija imama je po svojoj važnosti odmah nakon poslaničke misije. Muftija se zahvalio imamima na njihovom pregalaštvu i odgovornosti naspram emanta koji su preuzeli.

Direktor Smajlović je kazao da Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH redovno obilazi medžlise kako bi se sagledala organizacija vjerskih aktivnosti. Cilj ove radne posjete bio je da se sagleda stanje vjerskog života u MIZ Srebrenik, te da se pruži stručna pomoć i podrška radu ovog medžlisa. Izrazio je zadovoljstvo radom i aktivnostima imama i rukovodstva MIZ Srebrenik naglasivši da ovaj medžlis ima veoma stručan kadar i dobro razvijenu infrastrukturu.

 

Na sastanku je razgovarano o vjerskim aktivnostima u džematima, mektepskoj pouci, edukativnim programima za džematlije i drugim temama značajnim za rad imama, hatiba i muallima. Imami su govorili i o izazovima s kojima se susreću u svome radu.

(muftijstvotz.ba)

Check Also

Iftar u džematu Previle

Godina za godinom u džematu Previle, 17. noć ramazana, kada nastupa Lejletul-bedr, već polahko postaje …

Watch Dragon ball super