Kurban-bajramska poruka 1439.h.g.

Poštovana braćo i sestre u vjeri,
Pred nama su mubarek dani Kurban-bajrama 1439.h.g. To su dani Arefata i telbijje, tekbira i dove, dani žrtve, solidarnosti  i suosjećanja. Zahvalni smo Gospodaru svjetova što smo u prilici iznova osjetiti ljepotu ovog velikog muslimanskog blagdana  u kojem prepoznajemo veličinu  Allahove milosti, odslikanu kroz oprost darovan milionima hadžija okupljenih na Arefatu  i veličinu žrtve  onih koji su odlučili da dijelom svog imetka zasluže oprost od grijeha i žrtvovanjem kurbana u ime Uzvišenog Allaha, pomognu one kojima je pomoć potrebna. Ovaj  veliki blagdan nas uvijek iznova podsjeća  na veličinu  Ibrahimove a.s. kušnje s porodicom koja je do kraja i s uspjehom iznijela sve što je pred njih život donio, noseći svoje životno  breme i pritom pokazujući visoki stepen vjernosti i odanosti Stvoritelju.  Iz njegovog primjera učimo  da velike nagrade traže veliku žrtvu, na što nas Gospodar svjetova u Kur'anu podsjeća: „Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne žrtvujete od onoga što vam je najdraže“.  (Ali Imran,92)                                               

Inspirišući se kurbanbajramskim porukama u vremenu naših iskušenja, ponesimo  i mi svoje životno breme, snagom  naše vjere i požrtvovanošću  crpimo duhovnu snagu sa bajramskoga vrela, koja će se ulijevati u pobožna srca i pokorne duše, natapajući našu vjeru i snažeći porodično, rodbinsko, komšijsko i prijateljsko zajedništvo. Neka bajramska radost ozari naša srca, osvijetli naše domove i naše životne staze.                             

Gospodara svjetova molimo da nam upotpuni našu bajramsku radost primanjem naših bajramskih ibadeta i svih naših dobrih djela.                                                                                                               

Podijelimo bajramsku radost sa svojom braćom i sestrama, svojim porodicama, prijateljima i komšijama, a svoje umrle obradujmo  dovom.                                                                                               

Dijeleći bajramsku radost sa svim muslimanima i muslimankama, u ime Medžlisa IZ-e Srebrenik upućujemo najiskrenije čestitke povodom nastupajućih Kurbanbajramskih blagdana sa željom da nam predstojeći bajramski blagdani donesu istinsko zadovoljstvo ovog i budućeg svijeta. 
                                                                                                                                                                   
Bajram šerif mubarek olsun! 

Check Also

Hafiska mukabela u Gradskoj džamiji u Srebreniku

U Gradskoj džamiji u Srebreniku nakon ikindija-namaza upriličena je prva ovogodišnja mukabela koja će se …