Kurban bajram u Srebreniku

 

Jedan od najvećih praznika pripadnika Islamske vjeroispovijesti, kurban bajram, jučer  je svečano obilježen i u Srebreniku.

Centralna bajramska svečanost održana je u Gradskoj džamiji u Srebreniku, koju je predvodio imam gradske džamije, a u prisustvu velikog broja vjernika, bajram-namaz je klanjan i u preostalih 40 džamija na području srebreničke općine.

-“Pred nama su dani Kurban-bajrama 1436. h.g. To su dani Arefata, tekbira, dani telbije, dani dove, dani kurbana – žrtve, dani solidarnosti  i suosjećanja. Kroz bajramske ibadete hadža i kurbana pokazujmo svoje zadovoljstvo Allahovom odredbom, demonstrirajući svoju spremnost na žrtvu u Njegovo ime, tragajući za vrijednostima koje će nam obezbijediti radost i zadovoljstvo na ovom i budućem svijetu. 

To su trenuci koji nas okupljaju u duhovnom i porodičnom zajedništvu, kako niko ne bi bio usamljen, napušten, zaboravljen, ostavljen i nesretan. Bajram je radost svih, čiji blagdani obuhvataju sve univerzalne vrijednosti čovječanstva, čija ljepota i uzvišenost dotiču svako ljudsko srce. Zato Boga molimo da vaša iskrena dova i kurbanska žrtva budu štit vama i vašim porodicama od svakog zla. Neka vaša bajramska radost bude radost Allahovoj nagradi za sve učinjeno u Njegovo ime i priprema za vječitu radost u Dženetu, u okrilju Allahovog zadovoljstva. Neka bajramski dani u vaše domove donesu Allahovu milost, napredak, uspjeh i sreću”- istaknuto je u dijelu bajramske hutbe tokom klanjanja bajram namaza.

Imami su nakon bajram namaza pozvali sve vjernike i na međusobno uvažavanje, poštivanje starijih i komšija, kao i da pokažu više brige za djecu i omladinu, stare i nemoćne i solidarnost sa svima kojima je pomoć potrebna. Svi imami MIZ-e Srebrenik istakli su tom prilikom da je Kurban bajram jedan od najvećih praznika za sve pripadnike islamske vjeroispovijesti i da je poseban osjećaj doživjeti Bajram sa svojom rodbinom i komšijama te podijeliti radost ovog praznika sa svojom porodicom.Kurban bajram zahtijeva napor i aktivnosti vezano za klanje kurbana, prikupljanje kurbanskih koža za potrebe IZ-e, prikupljanje kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje Imaret itd. MIZ-e Srebrenik u saradnji sa Merhametom svake godine organizira akciju prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje Imaret u kojoj se hrani preko 4000 korisnika. I ove godine je ova akcija je bila veoma uspješna jer su prvog dana kurban bajrama prikupljene velike količine kurbanskih koža za potrebe Islamske zajednice kao i kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje Imaret, kao i svih drugih institucija koje se bave pitanjem humanitarnog rada.

Glavni imam Refik ef. Hodžić i predsjednik izvršnog odbora Abdulah Arifović  će, kako je najavljeno, drugog dana kurban bajrama prirediti tradicionalni bajramski prijem za načelnika općine Srebrenik Nihada Omerovića i njegove najbliže saradnike, kom prilikom će se, uz kahvu i baklavu, razgovarati o saradnji ove dvije institucije.

Check Also

Muftija Fazlović: Neka se drugi čovjek ogleda u čistoti našeg lica

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je u intervjuu za Federalnu televiziju istakao važnost razumijevanja među ljudima. …

Watch Dragon ball super