Saopštenje Rijaseta povodom rasta broja zaraženih u zemlji

Prateći sveukupnu situaciju u vezi sa povećanjem broja zaraženih od COVID-19 u našoj domovini, ali i u drugim dijelovima svijeta, te imajući u vidu sve veći broj reakcija zabrinutih i odgovornih džematlija, koristimo priliku da upozorimo odgovorne, prvenstveno imame i džematske odbore, da su dužni da poštuju smjernice i odluke nadležnih državnih organa u cilju sprječavanja i širenja virusa COVID-19.

S tim u vezi imami su obavezni da u džamijama upozore džematlije na fizičku distancu, a džematski odbori na obaveznost dezinfekcije i nošenja maske prilikom ulaska u džamiju.

Također, skrecemo pažnju džematlijama da su dužni pridržavati se odluka i smjernica državnih organa i time pokazati kao i do sada visok stepen odgovornosti i brige za svoje lično zdravlje ljudi u okruženju.

Na sjednici su razmatrane i dodatne mjere zaštite u organima i institucijama IZ u BiH, koje će se poduzimati nakon ponovnog pogoršanja epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Reisu-l-ulema je preporučio da svi vjernici iz rizične skupine namaze obavljaju kod kuće i da umjesto džume namaza klanjaju podne-namaz.

Uz dovu Uzvišenom da nam pomogne, očekujemo vašu podršku i razumijevanje.

Check Also

Čestitka povodom Kurban-bajrama 1442.h.g.

Poštovana braćo i sestre u vjeri! Pred nama su mubarek dani Kurban-bajrama 1442.h.g. Kurban ili …

Watch Dragon ball super