Čestitka povodom Kurban-bajrama 1442.h.g.

Poštovana braćo i sestre u vjeri!
Pred nama su mubarek dani Kurban-bajrama 1442.h.g. Kurban ili Hadžijski bajram je naše mubarek vrijeme, darovano od Gospodara svjetova da se u njemu putem obreda hadža i kurbana kao temeljnih kurban-bajramskih ibadeta približimo okrilju Njegove milosti, blagoslova i zaštite. Radujemo se bajramskim blagodatima, ali i na vrijeme preispitujemo svoju spremnost da Bajram dočekamo kao odgovorni vjernici koji se, onako kako je to propisano, odazivaju svakom Božijem pozivu i naredbi. Nažalost, pandemija koronavirusa je i ove godine onemogućila naše hadžije, kao i hodočasnike diljem svijeta, da se odazovu Božijem pozivu da obave petu islamsku dužnost-hadž. Ipak, žudnja za Časnom Kabom u Meki, tekbiri i dove muslimana na dan Arefata iz miliona vjerničkih srca na svim krajevima svijeta, svjedočit će da blagoslovljeno vrijeme hadža i Kurban-bajrama nezaustavljivo teče u Božijem redu stvaranja i održavanja svih svjetova. Uzvišeni Allah nas je u Svojoj Časnoj Knjizi pozvao da u danima bajrama iz zahvalnosti Njemu prinesemo svoje žrtve, kurbane, slijedeći u tome sunnet naših poslanika Ibrahima a.s. i Muhammeda a.s. Žrtvovanjem kurbana obnavljamo svijest o našim obavezama koje kao vjernici moramo savjesnije i potpunije izvršavati. Kurban nas upućuje na žrtvovanje, na solidarisanje i na zajednicu, na upućenost ljudi jednih na druge. Na to da se dobrota, blagoslov i milost dostižu pojedinačnim dobročinstvima i pažnjom koja se iskazuje tamo gdje god za to postoji prilika. Savladajmo vlastite slabosti, nesloge usljed uskih ličnih hirova i interesa, koji nagrizaju tkivo našeg zajedništva. Pojačajmo i učvrstimo našu odlučnost da radimo za zajedničko dobro, oslanjajući se u svom životu na Dragog Boga i gradeći međusobno povjerenje. Allaha Svemilosnog molimo da primi naše kurbane i da ih učini zalogom sigurnosti i napretka naših porodica. Neka to bude iskrena zajednička dova u ovim blagoslovljenim danima hadža i kurbana za dobrobit svih ljudi, upućena s časnog Arefata i Mesdžidu-l-harama u Mekki, te svakog drugog mjesta. Pouzdajmo se u Allaha Svemogućeg i molimo Ga da nam olakša put naše brige i borbe da zaštitimo naše zdravlje. Očigledno je potrebno da budemo još odgovorniji prema sebi i drugima kako bi prevladali iskušenje bolesti koje nas je zadesilo.
Ovi mubarek-dani su dragocjena prilika da kao muslimani svojom obnovljenom duhovnom snagom i bajramskim zajedništvom osnažimo i učvrstimo međusobne spone, potvrdimo ljudsku i vjersku odgovornost i pokažemo svoju plemenitost u porodici i društvu. Neka su nam posebno na umu oni kojima je naša pomoć najpotrebnija, znajući da je najljepša manifestacija vjere, ustrajno činiti dobro ljudima.
Braćo i sestre, Allaha Uzvišenog molim da vam podari dobro zdravlje i dug život oplemenjen najljepšim ljudskim vrlinama i dobrim djelima, da vam predstojeći bajramski dani budu dani mira i duševnog zadovoljstva, ispunjeni bratskom pažnjom, istinskom ljubavlju, iskrenim međusobnim razumjevanjem, pomaganjem i podržavanjem. Neka nur i vedrina Bajrama unesu toplinu u naše međuljudske odnose, osnaže naše rodbinske veze i podstaknu nas na dobročinstvo i bogobojaznost!
U ime Medžlisa IZ-e Srebrenik svima vama, povodom Kurban-bajrama, upućujem najiskrenije čestitke, u nadi da ćete svoju duhovnu radost širiti i dijeliti sa drugima.
Bajram šerif mubarek olsun!

Glavni imam:
Refik-ef. Hodžić

Check Also

Obavijest o besplatnoj instruktivnoj nastavi iz matematike

Obavještavaju se svi učenici osnovnih i srednjih škola o početku besplatne instruktivne nastave iz matematike. …

Watch Dragon ball super