Ramazanska poruka glavnog imama 1443.h.g.

Poštovana braćo i sestre u vjeri,
večeras sa zalaskom sunca nastupit će mubarek mjesec Ramazan 1443. h.g. Ovogodišnji ramazan sa posebnom radošću i zadovoljstvom dočekujemo, svjesni brojnih blagodati koje sa sobom donosi, posebno obradovani činjenicom da ćemo nakon dvogodišnjih životnih kušnji sa pandemijom, biti u mogućnosti, uz Allahovu pomoć, ovogodišnji Ramazan doživjeti u svoj njegovoj punini. Izrazimo mu dobrodošlicu i iskažimo neizmjernu zahvalnost Svemogućem Allahu dž.š. na pruženoj prilici da Mu iskažemo iskrenu ljubav, odanost, pokornost, da nam svi ramazanski ibadeti budu nadahnuće za promociju dobra i dobrote i da nas zauvijek odvrate od poroka i svih loših djela i navika.
Iskoristimo ramazansko vrijeme kao priliku za još jedan važan životni predah, u kome ćemo darovima vjere i blagodatima ramazanskih ibadeta krijepiti svoje biće i snažiti svoj iman, skrušeno i ponizno u tevbi, dovi i molitvi, nastojati pronaći smiraj duše. Postom ćemo izoštravati svoja duhovna čula i bistriti svoj um, te tako upoznati izbliza sebe i prepoznati i ugledati onoga kome je pomoć potrebna, čuti vapaj ucviljenog i obespravljenog, i bolje razumjeti onoga kome je nepravda učinjena. Posredstvom posta i drugih ibadeta pokušajmo osjetiti koliko svakodnevno blagodati uživamo kojima nas Allah obasipa, kao što su zdravlje, snaga, različite sposobnosti, porodica, rodbina, prijatelji, vrijeme, zrak , hrana, pitka voda i sve ostalo što nam treba na dunjaluku. Post, teravije, mukabele, obavezni i dobrovoljni ibadeti, dobročinstva prema drugima, ustezanje od grijeha, iftari, sehuri, smirenost, skrušenost, pokornost, su načini zahvaljivanja Svemogućem koji nije toga potreban, ali je to potreba čovjeka da ne bi zalutao i izgubio se.
Poštovana braćo i sestre, velika je blagodat biti zdrav, a teškoća i iskušenje biti bolestan, zahvalimo našem Gospodaru ibadetom posta i teravih-namazom u džematu na blagodati zdravlja i što nas je sačuvao iskušenja bolesti. Velika je blagodat imati porodicu, prijatelje i komšije, zahvalimo Uzvišenom na tom daru time što ćemo ih posjetiti i pomoći ako su našoj pomoći potrebni, skupa sa njima iftariti jer je u zajedničkom iftaru bereket. Velika je blagodat sloboda koju uživamo, zahvalimo Sveznajućem na tome daru tako što će drugi biti slobodni od naših ruku, jezika i bilo kakvog zla.
Velika je blagodat pripadati zdravoj zajednici i uživati sigurnost i zaštitu svoje zajednice, zahvalimo Allahu dž.š. na tome daru , tako što ćemo biti njeni korisni članovi, svjesni važnosti džemata i prednosti sloge nad razdorom.
Boga dragog molimo da bereket ramazanskih ibadeta obasja naša srca, osvijetli naše domove i osnaži naše džemate. Budimo ustrajni u ibadetima i dovama našem Gospodaru. Neka u našim dovama budu svi oni kojima je potrebna pomoć; bolesni, nemoćni, gladni i oni koji su u strahu i žalosti. Uz želju da nam Allah dž.š. ukabuli naše ibadete, naše dove i naša dobra djela, svim muslimanima i muslimankama čestitamo dolazeće mubarek ramazanske dane.
Ramazan šerif mubarek olsun!

Check Also

Hatma dove u džematu Tinja za 18 polaznica halke Kur’ana

U subotu, 27. 5. 2023. godine, u džematu Tinja održana je svečanost povodom hatma-dove za …

Watch Dragon ball super