Sergija u petak za pomoć narodu Turske i Sirije

Ovih dana sa dubokim bolom i zabrinutošću gledamo prizore razornih zemljotresa koji su pogodili Republiku Tursku i Siriju. Tragedija ovih razmjera nije zapamćena niti zabilježena u novijoj povijesti. Broj poginulih u dva razorna potresa povećava se iz sata u sat, a deseci hiljada ljudi su ozlijeđeni. Potresi su za sobom ostavili na hiljade stradalnika bez krova nad glavom. Sa zemljom su sravljeni čitavi stambeni blokovi, uništena je komunalna infrastruktura i saobraćajnice. I dalje traje velika akcija spašavanja. Hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima.

Ove zemlje potresla najveća prirodna katastrofa u posljednjih 100 godina, a zbog razornih zemljotresa u Republici Turskoj je proglašena sedmodnevna žalost.

Na osnovu Zaključka Rijaseta Islamske zajednice u BiH, i Odluke Reisul-uleme u petak, 19. redžeba 1444. god po H., odnosno 10. februara 2023. godine, potrebno je da se nakon klanjanja džuma-namaza, u svim džamijama u domovini i dijaspori, organizira sergija za pomoć narodu Republike Turske i Sirije nastradalom u zemljotresu.

Prikupljena sredstva poslužit će kao interventna pomoć nastradalom stanovništvu i saniranju posljedica zemljotresa.

Istog dana, hatibi će uputiti poruku saosjećanja i solidarnosti sa braćom i sestrama iz bratskih zemalja Turske i Sirije koji ovih dana prolaze kroz teške nedaće i iskušenja.

Upućujući dovu da Milostivi primi naša dobra djela

Check Also

Bajramske aktivnosti Mreže mladih

Dana 17.6.2024. godine, aktivisti Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik su na trgu Alije Izetbegovića …