Svečano otvorenje mesdžida u Piragama– džemat Hrvati

U nedjelju, 31.07.2022. god., u mjestu Pirage koje pripada džematu Hrvati, upriličeno je svečano otvorenje mesdžida.
Program otvorenja počeo je u 11:30 sati.

Otvorenju su, pored velikog broja džematlija i imama srebreničkih džemata, prisustvovali i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, glavni imam Refik-ef. Hodžić i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Srebrenik Dževad Šehrić, te izaslanik muftije tuzlanskog, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kladanj, Asim-ef. Esmić, koji je ovom prilikom, kao gost predavač, na kraju svoga obraćanja, proglasio mesdžid u Piragama svečano otvorenim.

Početak gradnje dotičnog mesdžida je 2008. godina, gdje je u prvoj fazi gradnje objekat ukrovljen.
Druga faza gradnje započinje u martu 2021. godine, koja se dodatno intenzivira i ubrzo privodi kraju, te se mesdžid konačno stavlja u svoju potpunu funkciju krajem jula 2022. godine.

Mesdžid posjeduje prilično prostran prostor sa mihrabom za obavljanje vjerskih obreda u gornjem dijelu mesdžida sa ugrađenim podnim grijanjem, dok se u suterenu nalazi mektebska učionica, prostor namijenjen za bosansku sobu, te u drugom dijelu suterena abdesthana sa toaletom uz koji je smještena i centralna jedinica za grijanje na struju.

Uz značajnu finansijsku potporu Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, te gradske uprave grada Srebrenika kao i drugih pravnih i fizičkih lica, najviše uloženih sredstava dolazi upravo od mještana i džematlija iz Piraga, od kojih su neki uložili od nekoliko stotina, do onih koji su uložili i do 10 hiljada konvertibilnih maraka.
Ukupna vrijednost radova na ovom projektu iznosi preko 120 000 KM i broji preko 460 donatora.

Check Also

Seminar za imame-muallime i nastavnike islamske vjeronauke

U četvrtak, 22. septembra 2022. godine, u organizaciji Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, …

Watch Dragon ball super