IZDVAJAMO

Instrukcija Reisu-l-uleme o vjerskim aktivnostima za ramazan 2021.god.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, zalaskom sunca u ponedjeljak, 12. aprila nastupa mubarek mjesec ramazan (prva teravija), dok će prvi dan ramazanskog posta biti u utorak 13. aprila.

Bajram-namaz je u četvrtak 13. maja 2021. godine u 6 sati i 2 minute  (za područje koje obuhvata medžlis Srebrenik).

 

Ovim Uputstvom uređuje se organizacija vjerskih aktivnosti u džematima za vrijeme mjeseca ramazana u vanrednim okolnostima:

— Sve vjerske aktivnosti u ramazanu organizirati u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

— Shodno ranijim instrukcijama, posebno težište staviti na čistoću džamija i higijenske uslove u istim (dezinfekcija prostora, dezinfekciono sredstvo za džematlije i sl.), te odrediti odgovorno lice koje će na ulazu u obredni prostor nadzirati primjenu higijensko-epidemioloških mjera.

— Otvoriti sve raspoložive prostore (džamije i mesdžide) u kojima se može obavljati džuma namaz, dnevni namaz i dr., te razmotriti potrebu i mogućnost organizacije više termina za obavljanje džuma-namaza.

— Džuma-namaz de se organizirati na način da se klanjaju 4 rekata sunneta, hutba i dva rekata farza završiti namaskom dovom.

— Namaze u vrijeme jacije organizirati na način da se nakon salavata i ezana formira džemat za izvršenje jacijskog farza (4 rekata), dva rekata sun-sunneta, teravije (4 + 4 rekata) i vitr-namaza (3 rekata).

— Dobrovoljni noćni namazi (salatu-l-lejl) neće se organizirati niti obavljati u džamijskim prostorijama.

— Preporučuje se da djeca do 12 godina i osobe iz rizičnih grupa namaze obavljaju u kućnom prostoru.

— U zemljama na području mešihata i bošnjačke dijaspore nadležne muftije će dati smjernice za organiziranje dnevnih namaza, teravije i džuma-namaza u skladu sa prilikama u svakoj od zemalja.

— Pri organizaciji mukabela voditi računa o ograničenjima javnog okupljanja koje propisuje nadležni državni organ.

— Propis iftara provoditi isključivo sa članovima domaćinstva, poštujući odredbe i uputstava nadležnih organa.

— U džamijama gdje se obavlja džuma-namaz, odnosno gdje postoje uvjeti, organizirati i'tikaf u zadnjoj trećini ramazana.

— Džematski odbori će, prema smjernicama nadležnog medžlisa, po potrebi organizirati dežurstva u službenim prostorijama džemata sa jasno označenim vremenom, mjestom i načinom za izvršenja propisa zekata, sadekatu-l-fitra, fidje i dobrovoljnih priloga te obaveza članarine i dr.

— Rijaset će organizirati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma (Lejletu-l-Bedr, Fethu-Mekke i Lejletu-l-Kadr).

 

Smjernice date u Instrukciji važe za organizaciju vjerskih aktivnosti u ramazanu 2021. god./1442. god. po H., za vrijeme vanrednih okolnosti do donošenja odluke o prestanku važenja.

Organizacija Bajrama i obilježavanja Dana šehida bit će tretirana posebnim uputstvom.

Check Also

Dodjela certifikata o završenom Kursu islama za srednjoškolce

Dana 4.5.2021., u Gradskoj džamiji u Srebreniku je upriličena dodjela certifikata o pohađanju Kursa islama …

Watch Dragon ball super