IZDVAJAMO

Obilježena 40. godišnjica od otvaranja džamije u Babunovićima

U nedjelju, 28. 8. 2022. godine, u našem džematu održana je svečanost povodom 40 godina od otvaranja nove džamije i promocija restauracije vrata stare džamije.
Svečanost je počela učenjem ašereta koje je proučio hfz. Damir Jahić.
Prisutnima se u ime džemata obratio predsjednik džematskog odbora, Safet Sarajlić, koji je govorio o trenutnom stanju džemata. O nastanku džemata Babunovići i projektu restauracije vrata, govorio je vođa tima resturatora, Nusret Duranović. Ispred Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK, prisutnim se obratio direktor zavoda g. Kemal Nurikić, koji je naglasio važnost ovog projekta za Tuzlanski kanton, također, je rekao da će u narednom periodu se zalagati da ova vrata uđu u kulturno-nacionalne spomenike BiH.
Ispred MIZ Srebrenik prisutne je poselamio glavni imam Refik ef. Hodžić.
Predstavnik Muftijstava tuzlanskog na ovoj svečanosti je bio dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog. U svom obraćanju, dr. Mensur Husic, je istakao vrijednost džemata i čuvanja tradicije. Naglasio je da četrdesete godine su godine zrelosti, a po uzoru na Božijeg Poslanika, Muhammeda a.s., svaki pojedinac bi u svom životu, od četrdesete do šezdesete godine trebao da da svoj maksimum za zajednicu.
Na kraju programa uručene su vakufname i zahvalnice vakifima našeg džemata.
Posebnu draž ovoj svečanosti je dao hor džemata Babunovići, koje su ovu svečanost uljepšale učenjem ilahija.

Check Also

Iftar u džematu Previle

Godina za godinom u džematu Previle, 17. noć ramazana, kada nastupa Lejletul-bedr, već polahko postaje …

Watch Dragon ball super