IZDVAJAMO

Prvi dan Kurban-bajrama u petak 31.07.2020.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u državi, određene bajramske aktivnosti će biti prilagođene aktuelnoj situaciji:

1. Prvi dan Kurban-bajrama je u petak 31. jula 2020.god. / 10.zul-hidždžeta 1441. h.g.
Sabah-namaz će se klanjati u 04 sata i 55 minuta(sabah namaz će klanjati imam sa džematskim odborima u džamiji, a džematlije kod svojih kuća).

– Bajram-namaz će se klanjati u 06 sati i 11 minuta(džamije će biti otvorene za džematlije 15 minuta prije početka Bajram-namaza).

2. Tekbir-i-tešrik počinje u četvrtak 30. jula od sabah-namaza, a završava u ponedjeljak 03. augusta, četvrtog dana Kurban-bajrama sa ikindija-namazom.

3. Akcija prikupljanja kurbanskih koža za potrebe Islamske zajednice će se organizirati prvi dan Kurban-bajrama (31.07.2020.)
Goveđe kože će se prikupljati na dva punkta na području Medžlisa i to: na punktu Potpeć (kod džamije) od 9:30 do 17:00 sati i na punktu Srebrenik (kod Vatrogasnog doma) od 9:30 do 19 sati. Džematlije koje žele darivati goveđu kožu za potrebe Islamske zajednice mogu istu dostaviti na jedno od sabirnih mjesta. Zbog nemogućnosti otkupa, ovčije kože neće se prikupljati pa se mole džematlije da ovčiju kožu na adekvatan i ekološki prihvatljiv način zbrinu u sopstvevenoj režiji ili je obrade i zadrže za svoje potrebe.

4. Akcija prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodnih kuhinja organzirati će se kao i prethodne godine. Regionalni odbor Merhameta u Tuzli će organizirati prijem kurbanskog mesa na dva lokaliteta i to: u prostorijama Narodne kuhinje Imaret u Tuzli i prostorijama nekadašnje kasarne „Nesib Malkić” u Gornjim Dubravama. Svi koji žele donirati kurbansko meso Merhametu to će moći lično uraditi u danima bajrama na ova dva mjesta.

Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega. Kurban bajram traje 4 dana.

Dan Arefata ove godine pada 30. jula

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta poznat je pod nazivom Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se svi hadžije 09. zul-hidždžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Na Brdu Milosti (Džebelu’r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Havva. Muhamed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika. Lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan.

Ove godine hadž će obaviti oko hiljadu osoba

– Na temelju onoga što su objavili saudijski mediji i što je službeno objavilo Ministarstvo za hadž i umru, broj osoba koji će ove godine obaviti hadž je oko 1.000 i čak manje. Bit će zadovoljen simbolički princip, hadž će obaviti i ljudi iz drugih zemalja. Bit će ispoštovane veoma stroge sigurnosno-zdravstvene procedure, izjavio je ranije rukovodilac Ureda za hadž i umru Sadžid Ramić te dodao da će ove godine hadž obaviti i državljani BiH koji borave u Saudijskoj Arabiji, a koji su za to dobili neophodna odobrenja.

Check Also

Iftar u džematu Previle

Godina za godinom u džematu Previle, 17. noć ramazana, kada nastupa Lejletul-bedr, već polahko postaje …

Watch Dragon ball super