IZDVAJAMO

Instrukcija Reisu-l-uleme usljed pogoršanja epidemiološke situacije

29. safer 1442. god. po H. / 16. oktobar 2020. god.

Na temelju odredbe člana 17. i člana 34. Pravilnika o organizaciji i radu Rijaseta, člana 31. Poslovnika o radu Rijaseta, a u okolnostima pogoršanja epidemiološke slike prouzrokovane COVID 19, Reisu-l-ulema, donosi:

INSTRUKCIJU

o organizaciji vjerskih aktivnosti u džematu, radu imama, muallima, hatiba drugih u pripremi, organizaciji i provođenju obreda u džamijama, mesdžidima, tekijama i drugim prostorima/objektima

1. Zadužuju se muftije, glavni imami i imami da prilikom organizacije i provođenja vjerskih aktivnosti poštuju naredbe i preporuke nadležnih državnih organa.
2. Zadužuju se džematski odbori da vrše redovno čišćenje, dezinfekciju, i provjetravanje objekata (džamija, mesdžida, tekija) u kojima se obavlja namaz i odvijaju druge vjerske aktivnosti.

3. Džematski odbori su dužni na ulazu u džamiju osigurati dezinfekciono sredstvo (ruke i obuća).
4. Džematlije su dužne tokom obreda da poštuju mjere fizičke distance i upotrebe maske, te koriste dezinfekciju prilikom ulaska i izlaska iz džamije.

5. Preporučuje se rizičnim grupama (starije osobe i hronični bolesnici) da namaz obavljaju u svom domu.
6. Imami će namaze obavljati na način da mogu obavljati sunete prije farza, a odmah nakon farza učiti dovu uključujući i džumu-namaz.

7. Hatibi će upotpuniti propis hutbe a poruku na bosanskom jeziku ograničiti do 5 minuta.
8. Mektebsku pouku muallimi će organizirati i provoditi prema važećim propisima državnih organa o organiziranju i provođenju školske nastave.

9. Mevlude i druge programe u prostorima Islamske zajednice realizirati shodno važećim uputstvima, nadležnih državnih organa, o okupljanju uz saglasnost nadležnog vjerskog autoriteta (muftija i glavni imam).

10. Osoba koja umre pod režimom samoizolacije/karantina na nju se preventivno primjenjuju mjere opreza i zaštite koje se primjenjuju kod zaražene osobe. (Fetva Vijeća muftija br: 03-2-26/20)
11. U okolnostima vanredne situacije ili stanja koje je na snazi u našoj domovini (prirodna ili smrt od COVID-19 i dr.) dženaza će se organizirati shodno važećim uputama nadležnih državnih organa i nadležnog muftijstva.

12. Zadužuju se muftije i glavni imami da aktivno prate instrukcije i preporuke kriznih štabova i shodno tome reaguju uputstvom na području svoje nadležnosti. 13. Upustvo je na snazi do donošenja Odluke o prestanku pandemije Koronavirusa na području Islamske zajednice.

Check Also

Upriličen prijem za dva magistra islamskih nauka

U srijedu, 17.04.2024. godine, u prostorijama MIZ Srebrenik, glavni imam Refik-ef. Hodžić i predsjednik Nedim …

Watch Dragon ball super