AKTIVNOSTI MEDŽLISA IZ-e SREBRENIK POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA MEVLUDA

 

DSC00680 DSC00709

Centralna mevludska svečanost u Srebreniku Muhammed a.s. najbolji uzor održana u džematu Bare

Centralna mevludska svečanost upriličena je 12. rebiul-evela 1435. hidžratske godine, to jest u ponedjeljak 13. januara 2014 godine u džamiji džemata Bare, nakon podne-namaza.

Povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.  Medžlis IZ-e Srebrenik je upriličio nekoliko svečanosti. Tim povodom u džamiji Bare u ponedjeljak iza podne-namaza upriličena je centralna mevludska svečanost na području Medžlisa islamske zajednice Srebrenik.

U bogatom vjerskom programu u kojem su učeni ajeti iz Kur’ana Časnog, ilahije i odlomci iz Mevluda učešće su uzeli srebrenički imami. Svečanosti je prisustvovao glavni imam, predsjednik Medžlisa Mevludin-ef Joldić, srebrenički imami, i mnogobrojne džematlije.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio imam džamije  u Barama Muhamed efendija Bašić. On je poželio dobrodošlicu svim prisutnim i izrazio oduševljenje što se džamija u Barama popunila do posljednjeg mjesta.

Nakon obraćanja imama džamije Muhamed efendije uslijedilo je izvođenje prigodnog mevludskog programa kojeg su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik.  Prisutni su mogli uživati u preljepom učenju odlomaka Kur’ana, učenju ilahija i kasida, te interpretiranju odlomaka Mevlud-i šerifa.

Nakon završenog mevludskog programa džematlijama se obratio i Refik-ef Hodžić, glavni srebrenički imam, izrazio svoje zadovoljstvo što je danas dio ovog džemata, te uputio nekoliko savjeta.

Nakon glavnog imama prisutne je svojim vazom počastio vaiz hfz. Husein-ef Čajlaković,  koji je u svome obraćanju između ostalog istakao nužnost posjedovanja ljubavi prema Muhammedu, a.s, najodabranijem ljudskom biću, potrebe stalnog donošenja salavata na njega i o vrijednostima donošenja salavata, oživljavanja njegovog sunneta i  postupanje po njemu. On je govorio o poslaniku Muhammedu a.s. i vrijednostima u slijeđenju sunneta kojeg nam je ostavio Muhammed a.s.

Na kraju svog izlaganja Husein efendija je zamolio Allaha, dž.š., da nam pomogne da nađemo načina kako da slijedimo Poslanika, a.s., u svakom našem postupku, te je zamolio Svevišnjeg da obilato nagradi sve one koji su došli u džamiju džemata Bare da se na ovaj način prisjete rođenja našeg miljenika, Muhammeda, a.s.

Nakon završenog cjelokupnog programa izvršena je dodjela priznanja i nagrada svim pobjednicima ovogodišnjeg takmičenja, testiranja, koje je održano u svim mektebima na području Medžlisa Srebrenik. Medžlis IZ-e Srebrenik svake godine povodom obilježavanja 12. rebiul-ewela, dana rođenja Muhammeda a.s. organizira takmičenje za sve polaznike mekteba na temu “Muhammed a.s.- život posljednjeg Allahovog poslanika”. Ove godine najboli su bili svi polaznici mekteba na Medžlisu, a čast da prime priznanja i nagrade pripalo je 36 polaznika mektepske nastave.  Mevludski program je okončan učenjem prikladne dove.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo džematu Bare, džematskom odboru, imamu ovog džemata Muhamed-ef Bašiću, koji su bili organizatori ovogodišnje centralne mevludske svečanosti. Važno je napomenuti da su djeca iz ovog džemata počastila svakog prisutnog vjernika na mevludskoj svečanosti uručivši im kolače i slatkiše.

Svečanosti u džematima

U džematu Špionica održana je svečanost povodom obilježavanja 12. rebiul-ewela, dsana rođenja Muhammeda a.s., 12. januara 2014.g (nedjelja) nakon akšam-namaz, gost predavač na ovoj svečanosti bio je Hfz. Esmir ef. Selimović, imam džemata Luka, Medžlis IZ-e Srebrenik.

U džematu Tinja održana je svečanost povodom obilježavanja 12. rebiul-ewela, dana rođenja Muhammeda a.s., 12. januara 2014.g (nedjelja) nakon akšam-namaz, gost predavač na ovoj svečanosti bio je Mevludin-ef. Joldić, imam džemata Lušnica, Medžlis IZ-e Srebrenik.

U svim džamijama na području Medžlisa Srebrenik u nedjelju na akšam-namazu proučen je mevlud-i-šerif, te održana prigodna svečanost povodom obilježavanja 12. rebiul-ewela, dana rođenja Muhammeda a.s.

Aktivnosti koje su planirane u našim džematima su:

-Omladinsko druženje 14.januar (utorak) u 19 h, Udruženje mladih “Pustinjska ruža“,

-Predavanje: Nihad ef. Ibrišević 16.januar(četvrtak) na akšam-namazu, u džamiji džemata  Bjelave,

-Mevlud za žene 19.januar (nedjelja) na akšam-namazu, u džamiji džemata  Luka,

-Predavanje: Emir ef. Brašnjić 19.januar (nedjelja), na akšam-namazu, u džamiji-džemata Lušnica.

Check Also

Obavijest o besplatnoj instruktivnoj nastavi iz matematike

Obavještavaju se svi učenici osnovnih i srednjih škola o početku besplatne instruktivne nastave iz matematike. …

Watch Dragon ball super