Refik ef. Hodžić je rođen 28.04.1963.god. u Trnovcima,opština Gračanica, od oca Osmana i majke Fatime. Svršenik je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Dužnost imama obavljao je u džematima; Mionica centar- Medžlis IZ-e Gradačac, Trnovci-Medžlis IZ-e Grašanica. Od 1999. god. pa do danas, radi kao imam, hatib i mallim u džematu Špionica-MIZ-e Srebrenik. U svom radu više puta je nagrađivan kao najuspješniji muallim na području Medžlisa. 1. oktobra 2009. postavljen je za v.d. glavnog imama MIZ-e Srebrenik. 15. juna 2016. postavljen je na dužnost glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Srebrenik koju i danas obavlja.

Bajramska poruka povodom Ramazanskog bajrama 1438.h.g.

Poštovana braćo i sestre u vjeri!

Na kraju smo ovogodišnjeg mubarek mjeseca ramazana. Na isteku su plodonosni trenuci koji su vjernicima kao milost i privilegija darovani, u kojima smo kroz ramazanske ibadete posta i namaza uporno radili na discipliniranju naših duša i tijela, u kojima smo imali priliku osjetiti  blagodati iftara, snagu i milost džemata, u kojima smo naše duše, domove i živote osvjetljavali svjetlošću Kur'ana, u kojima smo kroz ibadet zekata i sdekatul fitra  izravno pokazivali osjetljivost za potrebe drugoga.

Ramazan nam je pokazao jasne putokaze do Allahove milosti i zadovoljstva. Ukazao nam je na ramazanske ibadete kao jaka ljekovita sredstva protiv samozaborava i otuđenja, koja su nam od pomoći kroz život, koja će nas čuvati, koja će čuvati naše  duševno zdravlje,  koja će nas spašavati od propasti i držati uvijek budnim i pažljivim. 

Pred nama su mubarek dani bajrama, koji su nagrada vjernima, odanima, strpljivima, koji su ustrajno bdjeli ovaj mubarek mjesec u svakovrsnim ibadetima nastojeći zadobiti Božiju milost, ljubav i oprost. Njima je Dragi Bog podario bajramsku nagradu, da u njoj relaksiraju svoju dušu i tijelo, u halal hrani i piću, u halal okruženju, u halal – mirnome i dostojnome društvu.

 Zato, kao oni koji su uspjeli u proteklim ramazanskim danima, bajram dočekujemo radosni, nadajući se Božijoj nagradi, spremni radost Bajrama podijeliti sa svojim najbližim; porodicama, rodbinom, komšijama, a posebno sa onima kojima je uskraćena potrebna ljubav i pažnja,  uvjereni da je najveća blagodat  podijeliti radost života sa drugima. Sjetimo se naših umrlih dovom i ne zaboravimo naše šehide, drugog dana bajrama kada obilježavamo „Dan šehida“, dajmo svoj doprinos našem kolektivnom sjećanju na njihovu žrtvu.

Uz dovu Allahu dž. š. da nam upotpuni našu bajramsku radost primanjem naših ibadeta i svih naših dobrih djela, da nas ramazanski ukrasi i bajramska radost prati tokom cijele godine, u ime Medžlisa islamske zajednice Srebrenik svim muslimanima i muslimankama čestitamo nastupajuće dane Ramazanskog bajrama.

                                                                                   

                                                                                            Glavni imam

                                                                                         Refik ef. Hodžić

Check Also

Hafiska mukabela u Gradskoj džamiji u Srebreniku

U Gradskoj džamiji u Srebreniku nakon ikindija-namaza upriličena je prva ovogodišnja mukabela koja će se …

Watch Dragon ball super