IZDVAJAMO

Bajramska poruka povodom Ramazanskog bajrama 1441.h.g.

Poštovana braćo i sestre u vjeri!
Danas, sa zalaskom sunca ispraćamo ovogodišnji mubarek mjesec ramazan koji će ostati kao poseban i jedinstven u našim sjećanjima. Živjeli smo ga na nešto drugačiji način, prilagođavajući se datim okolnostima, ali ipak nastojeći u svoj punini osjetiti njegove blagodati koje nam je ponudio. U ovim danima iskušenja ramazan nam je pokazao jasne putokaze do Allahove milosti i zadovoljstva. Ukazao nam je na ramazanske ibadete kao jaka ljekovita sredstva protiv samozaborava i otuđenja, koja su nam od pomoći kroz život, koja će nas čuvati, koja će čuvati naše duševno zdravlje,  koja će nas spašavati od propasti i držati uvijek budnim i pažljivim. Protekli ramazan je za svakog vjernika bio nova prilika u otkrivanju samog sebe i upoznavanju sa svim svojim nedostacima, ali i objektivnim mogućnostima u nastojanju još snažnijeg približavanja dragome Bogu. Kroz ibadet posta učili smo se upornosti, izdržljivosti i pripremali za sve vrste promjena, životnih i vremenskih, u kojima trebamo ostati stabilni i dosljedni u svojoj vjeri, spremni na mnogo veća odricanja i žrtve.
Pred nama su mubarek dani bajrama, koji su nagrada vjernicima, odanim, strpljivim, koji su ustrajno bdjeli ovaj mubarek mjesec u svakovrsnim ibadetima nastojeći zadobiti Božiju milost, ljubav i oprost. Njima je Dragi Bog podario bajramsku nagradu, da u njoj relaksiraju svoju dušu i tijelo, u halal hrani i piću, u halal okruženju, u halal – mirnom i dostojnom društvu.
Zato, kao oni koji su uspjeli u proteklim ramazanskim danima, Bajram dočekujemo radosni, nadajući se Božijoj nagradi, spremni radost Bajrama podijeliti sa svojim najbližim; porodicama, rodbinom, komšijama, a posebno sa onima kojima je uskraćena potrebna ljubav i pažnja, uvjereni da je najveća blagodat podijeliti radost života sa drugima. Sjetimo se naših umrlih dovom i ne zaboravimo naše šehide, drugog dana bajrama kada obilježavamo „Dan šehida“, dajmo svoj doprinos našem kolektivnom sjećanju na njihovu veliku žrtvu.
Uz dovu Allahu dž. š. da nam upotpuni našu bajramsku radost primanjem naših ibadeta i svih naših dobrih djela, da nas ramazanski ukrasi i bajramska radost prati tokom cijele godine, svim muslimanima i muslimankama čestitamo nastupajuće dane Ramazanskog bajrama.
Bajram šerif mubarek olsun!


Glavni imam
Refik ef. Hodžić

http://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3824351834305229&id=150311578375958

Check Also

Dodjela certifikata o završenom Kursu islama za srednjoškolce

Dana 4.5.2021., u Gradskoj džamiji u Srebreniku je upriličena dodjela certifikata o pohađanju Kursa islama …

Watch Dragon ball super