Centralna mevludska svečanost na području MIZ-e Srebrenik održana u džematu Ćehaje

Picture 002

Centralna mevludska svečanost Medžlisa Islamske zajednice  Srebrenik povodom 12. Rebiul – evvela, održana je u subotu poslije podne-namaza, 03. januara u prepunoj džamiji u Ćehajama.

Mjesec Rebiu-l-evvel je mjesec Poslanikovog a.s. rođenja, kao i mjesec njegovog preseljenja na Ahiret, stoga muslimani u cijelom svijetu obilježavaju ovaj dan kao dan sjećanja na Poslanika.

U subotu poslije podne-namaza, 03. januara u prepunoj džamiji u Ćehajama održana je mevludska svečanost za područje MIZ-e Srebrenik. Nakon klanjanja podne-namaza prisutnima se obratio imam džemata Ćehaje Jasmin ef. Begunić, zahvalio se prisutnima na dolasku, a džematlijama na pomoći u organizaciji ove svečanosti. Imami Medžlisa IZ-e Srebrenik su izveli mevludski program, a recitale o Poslaniku i nekoliko ilahija i kasida izveli su najbolji polaznici mektepske nastave Medžlisa IZ-e Srebrenik koji su učestovali na takmičenju kojeg Medžlis svake godine sprovede povodom rođenja Poslanika a.s.

Nakon proučenog prvog dijela programa prisutne je poselamio i ukazao na značaj ovakvih skupova glavni imam MIZ-e Srebrenik Refik ef. Hodžić. Nakon njegovog izlaganja prisutne je poselamio i savjetima počastio gost-predavač. Predavač je bio profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli hfz. Mirnes ef. Spahić. On je podsjetio da vjernici trebaju slijediti Božijeg poslanika u svojim ibadetima, poslovima i pokoravati se Allahu i Poslaniku, ne biti nemarni,  da nam Poslanik bude uzor u svakom segmentu života. Podsjetio je i na hadis  : “Ja sam doista poslan da upotpunim (usavršim) plemeniti moral!” Podcrtao je da je mevlud jedna od manifestacija koja podsjeća ljude na život Poslanika koji je uzor svim vjernicima, iz kojeg ljudi treba da uzmu pouku.

Prije samog kraja uručene su diplome i hedije najuspješnijim kandidatima, polaznicima mektepske nastave, na ovogodišnjem takmičenju. Diplome i hedije uručio je predsjednik MIZ-e Srebrenik Mevludin ef. Joldić. Svečanost je završena učenjem Kur’ana, kojeg je proučio hfz. Damir ef. Jahić, i učenjem dove koju je proučio predsjednik Medžlisa.

Molimo Allaha nagradi sve prisutne, a imamu Jasmin ef. Beguniću kao i džematu Ćehaje podari snage i uspjeha u budućem radu. Budimo pokorni svome Gospodaru, a On će nam život učiniti dugim i lahkim, a na Sudnjem danu biti ćemo u društvu Onoga koji je bio najpotpunijeg ahlaka, Muhammeda a.s. I moja posljedna dova je Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova! Amin!

10-12-2014-04-trib-tut-sreb-2

B.D.

Check Also

Hatma dove i mevlud u džematu Centar Srebrenik

Dana 24.9.2023., u Gradskoj džamiji u Srebreniku su upriličene hatme-dove i mevlud. Ovom prilikom se …

Watch Dragon ball super