Centralna mevludska svečanost u Srebreniku

Povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. u džamiji C. Srebrenik u srijedu 12. rebiu-l-evela 1437. hidžretske godine, odnosno 23. januara 2015 godine iza akšam-namaza upriličena je centralna mevludska svečanost na području Medžlisa islamske zajednice Srebrenik.

U bogatom vjerskom programu, kojeg su izveli srebrenički imami, prepuna džamija prisutnih vjernika mogli su uživati u milozvučnim glasovima. Na početku prisutnim vjernicima obratio se imam džemata C. Srebrenik Emir ef. Brašnjić. On je poželio dobrodošlicu svim prisutnim vjernicima, kao i gostima dr.sc Mensur ef. Husiću, saborniku islamske zajednice h. Hazimu Bašiću i načelniku općine dr.sc Nihadu Omeroviću, i izrazio oduševljenje što se džamija u C. Srebreniku popunila do posljednjeg mjesta. Nakon obraćanja imama džamije Emir efendije uslijedilo je izvođenje prigodnog mevludskog programa kojeg su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik.  Prisutni su mogli uživati u prelijepom učenju odlomaka Kur’ana, učenju ilahija i kasida, te interpretiranju odlomaka Mevlud-i šerifa.

Nakon što su imami proučili mevlud-i-šerif prisutnima se obratitio i glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef Hodžić. I Refik efendija je izrazio svoje zadovoljstvo na prisutnosti velikog broja vjernika. U svom kratkom obraćanju naglasio je značaj u slijeđenju posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. te nužnosti posjedovanja ljubavi prema Muhammedu, a.s.

Nakon obraćanja Refik efendije prisutne je poselamio i dr.sc Mensur ef. Husić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese u Tuzli, koji je bio u službi predavača.  Dr. Husić je govorio o poslaniku Muhammedu a.s. i vrijednostima u slijeđenju sunneta kojeg nam je ostavio Muhammed a.s. U svom predavanju između ostalog istakao važnost ličnosti najodabranijeg ljudskog bića, potrebe stalnog donošenja salavata na njega, oživljavanja njegovog sunneta i  postupanje po njemu.

Mevludski program je okončan učenjem Kur’ana i prikladne dove.

Molimo Allaha da nagradi sve muslimane svijeta, da nam pomogne da nađemo načina kako da slijedimo Poslanika, a.s., u svakom našem postupku, te da obilato nagradi sve one koji su došli u Džamiju C. Srebrenik da uveličaju ovu svečanost, da se na ovaj način prisjete rođenja našeg miljenika, Muhammeda, a.s., kao i džematlije ovog džemata koji su bili izuzetni domaćini. Amin!

 

 

Damir Babajić

10443042_10201165270170183_7402704070288252338_o 10485282_10201165271210209_2655215609176290469_n

Check Also

Lejletur-regaib, noć uoči prvog petka u mjesecu redžebu

U nedjelju 22. januara sa akšam namazom nastupio je mubarek mjesec redžeb. U redžebu muslimani …

Watch Dragon ball super