Centralna svečanost povodom rođenja Muhammeda, a.s., i hatma dove polaznika mekteba Ćehaje

U srijedu, 28. 10. 2020 god. poslije akšama uz poštivanje svih epidemioloških mjera, organizovana je Centralna svečanost povodom rođenja Muhammeda a.s. i hatma dove za polaznike mektepske nastave džemata Ćehaje.

Nakon akšam-namaza polaznici mektepske nastave izveli su svoj dio programa uz učenje Kur'ana i ilahija, a imami MIZ Srebrenik su proučili odlomke iz mevluda.

Nakon toga skupu se obratio imam džemata Ćehaje Jasmin ef. Begunić koji je poselamio goste i izrazio dobrodošlicu, skupu se obratio i glavni imam Refik ef. Hodžić, uputio je čestitke polaznicima mektepske nastave koji su završili hatmu, njihovim roditeljima kao i muallimu Jasmin ef. Beguniću. Refik ef. je naglasio u svom govoru važnost slijeđenja Muhammeda a.s., i obilježavanja mevludskih svečanosti.

Vaz nasihat je održano hafiz dr. Edin ef. Dedić profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Hafiz Edin ef. izrazio je svoje zadovoljstvo što je prisutan na ovoj svečanosti, čestitao je djeci, roditeljima kao i muallimu. Hafiz je u svom nadahnutom vazu napomenuo da se muslimani moraju radovati rođenju Poslanika, moraju učiti o Poslaniku, slijediti njegov sunnet, kako bi bili istinski i pravi vjernici.

Na kraju ove svečanosti uručene su diplome i nagrade polaznicima mekteba:
1. Bektić Anisa
2. Musić Aner
3. Smajlović Ahmed
4. Smajlović Hamza
5. Šabić Meri
6. Tokić Armin

Poslije podjela diploma uručene su i zahvalnice za nekoliko džematlija koji su u proteklih nekoliko godina dali svoj doprinos i novčanu pomoć za funkcionisanje džemata. Program je završen sa učenjem ašareta i dove.

Check Also

Mevlud za žene u džematu Špionica

U subotu, 23. 10. 2021. godine, povodom rođenja Muhammeda a.s., u džematu Špionica upriličena je …

Watch Dragon ball super