Čestitka povodom Nove 1443. hidžretske godine

Poštovana braćo i sestre!
Danas, 8. avgusta ili 29. zu-l-hidždžeta, sa zalaskom sunca ispraćamo 1442. i ulazimo u 1443. hidžretsku godinu.
Protekla 1442. hidžretska godina ostat će upamćena po brojnim iskušenjima koja je Uzvišeni Allah pred nas postavio, a posebno po još uvijek aktuelnoj pandemiji coronavirusa. Prelazak iz jedne u drugu hidžretsku godinu je vrijeme kada naše misli na poseban način vežemo za našeg poslanika Muhammeda a.s. prisjećajući se Poslanikove hidžre i njegovih ashaba iz Meke u Medinu i inspirišući se njenim svevremenim porukama. Ovo je prilika da se kroz poslanikov hidžretski put, još jednom podsjetimo da je život na ovom svijetu satkan od kušnji i naše spremnosti da na njih kao muslimani najsavjesnije odgovorimo. Hidžra Allahovog poslanika, Muhameda a.s. je potvrda da nakon poteškoće i iskušenja dolazi obećana Allahova pomoć i olakšanje, a njen tok nas uči da se iskrenim imanom i povjerenjem u našeg Gospodara prevazilaze svi strahovi i prepreke na našem životnom putu. Kao što je hidžret Muhammeda a. s. i ashaba otvorio nove oblike i metode rada za islam, tako i hidžreti svih nas i svih narednih generacija muslimana, koji se sastoje u ostavljanju grijeha i potpunom prihvatanju kur'anskog načina življenja, otvaraju nove mogućnosti da se popravi ono što nije dobro i da se uradi što se nije uradilo na planu islamske misije, živeći sa čvrstim uvjerenjem da svoju vjeru usavršavamo vjerničkom angažiranošću, trudom i žrtvom na Allahovom putu i uzdižemo je u zajedništvu s drugim ljudima. Zato svaki novi dan i svaku novu godinu iskoristimo kao ukazanu priliku da na svom hidžretskom putu budemo bolji, korisniji i plemenitiji.
Povodom nastupajuće 1443. hidžretske godine svim muslimanima i muslimankama u ime Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik i u svoje lično ime, upućujem najiskrenije čestitke uz želju da vam Allah dž.š. u nastupajućoj novoj godini podari svoj blagoslov, zdravlje, sreću, uspjeh i svako drugo dobro.

Glavni imam
Refik-ef. Hodžić

Check Also

Projekat “Majčina marama” podržale žene džemata Previle

Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica, …

Watch Dragon ball super