Čestitka povodom Nove 1446. hidžretske godine

Draga braćo i sestre u vjeri,

Na pragu smo Nove hidžretske godine, 1446. godine po lunarnom kalendaru, koja nas podsjeća na jedan od najznačajnijih događaja u historiji islama – hidžru, preseljenje poslanika Muhammeda, a.s., iz Mekke u Medinu. Ovaj povijesni čin nije bio samo fizičko preseljenje, već i duhovna prekretnica koja nas, vjernike, uči mnogim važnim lekcijama i vrijednostima.

Hidžra simbolizira snagu vjere, odlučnost i spremnost na žrtvu za očuvanje i unaprjeđenje naših vjerskih vrijednosti. Ona nas podsjeća na moć zajedništva, solidarnosti i međusobne podrške te na neprestanu težnju ka moralnom i duhovnom uspinjanju.

Kao vjernici, imamo obavezu da se prisjećamo ovih vrijednosti i da ih primjenjujemo u svakodnevnom životu. Nek nova hidžretska godina bude prilika za introspekciju, za preispitivanje naših djela i namjera, te za obnovu naše duhovne snage.

U ovom posebnom trenutku, želim da vam nova hidžretska godina donese mir, zdravlje i blagostanje vama i vašim porodicama. Molim Uzvišenog Allaha da vam podari snagu da prevaziđete sve izazove s kojima se suočavate, da sjaj vjere uvijek osvjetljava vaš put i da svaki vaš korak bude ispunjen milošću i blagodatima.

Prisjetimo se da smo uvijek na putu hidžre, jer svaki trenutak života je prilika za duhovnu selidbu ka boljem i plemenitijem sebi. U ovoj novoj godini, potrudimo se da budemo bolji, da izgradimo naše zajednice na principima pravde, ljubavi i međusobnog poštovanja.

Neka nam hidžretska 1446. godina bude nadahnuće za nova dobra djela, za jačanje naše zajednice i za unapređenje našeg društva u cjelini. Uz Allahovu milost, uputu i blagoslov, neka svaki naš napor bude uspješno okrunjen.
U ime Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik i u svoje lično ime, svim muslimanima i muslimankama želim sretnu, blagoslovljenu i uspješnu novu hidžretsku godinu!

Glavni imam,
Refik-ef. Hodžić

Check Also

U džematu Špionica centralna svečanost povodom Nove 1446. hidžretske godine

U džematu Špionica, u subotu 06.07.2024. godine nakon akšam namaza, održana je centralna svečanost za …