Dova na Prisadima


U subotu 11.08.2018. godine na dovištu Prisadi održana je mevludska svečanost i proučena dova. Dovište Prisadi nalazi se u džematu Brnjičani, Medžlis Islamske zajednice Srebrenik, jedno od najpoznatijih i najstarijih dovišta  na prostoru Sjeveroistočne Bosne. Svake godine drugog vikenda u mjesecu avgustu na ovom dovištu, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik, izvodi se prigodan program i učenje dove. Po kazivanjima starih ljudi ovo dovište ima tradiciju preko pet stotina godina.


Ove godine na dovištu Prisadi okupio se veliki broj vjernika, koji su zajedno sa domaćinima džemata Brnjičani, predstavnicima Medžlisa IZ Srebrenik, kao i gostima i imamima uputili zajedničku dovu u kojoj su iskazali svoju zahvalu Allahu na svim blagodatima.


Program je počeo učenjem Jasin-i-šerifa a nakon Jasina mevludski program izveli su imami  Medžlisa IZ-e Srebrenik. Nakon prvog dijela programa, učenja Kur’ana i mevluda, prvo se sa nekoliko uvodnih riječi prisutnim vjernicima obratio Haris-ef. Ferizović, imam džemata Brnjičani, potom je glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik ef. Hodžić, u ime Medžlisa, poselamio okupljene vjernike i uputio riječi dobrodošlice i zahvalio se svima na njihovom dolasku te ukazao na važnost dovišta i okupljanja na mjestima gdje se dove uče. Na kraju pozvao je izaslanika muftije Tuzlanskog mr.sc Vahid-ef. Fazlovića, Mehmedalija-ef. Čandića, Upravnik Behram-begove medrese u Tuzli, da se obrati prisutnim i održi vazu-nasihat. Mehmedalija efendija je u svom vazu ukazao na značaj dove, okupljanja vjernika, na značajnu ulogu dove u životu vjernika, te na osnovne dužnosti svakog vjernika. Prisutni vjernici su mogli uživati u nadahnutom govoru uvaženog efendije Čandića. Program je završen učenjem Kur'ana i dove „Zahvale“.


Noć uoči dove na Prisadima, poslije akšam-namaza, u džamiji džemata Brnjičani, proučen je zikr, kojeg je predvodio uvaženi hfz. Esmir ef. Selimović imam džemata Luka, Medžlis IZ-e Srebrenik te održano predavanje. Vazu-nasihat održao je uvaženi hfz. Damir-ef. Jahić, imam džemata Tutnjevac, Medžlis IZ-e Srebrenik.


Molimo Allaha da ukabuli sva naša dobra djela, namaze, i sve proučene dove. Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Amin!


D.B.

 

Check Also

Umra – februar 2022. (14.02.- 21.02.2022.)

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba …

Watch Dragon ball super