Hatma dove polaznika mektepske nastave u džematu Špionica, MIZ-e Srebrenik i otvorenje obnovljene džamije

U džematu Špionica, u subotu 14. juna 2014. godine, održana je hatmenska svečanost za 23 polaznika mekteba ovoga džemata koji su u proteklom periodu, pred svojim muallimom Refik ef. Hodžićem, proučili cijeli Kur’an, te otvorena je obnovljena stara džamija, koja je proglašena kulturno-historijskim spomenikom BiH.

Prvi dio programa je počeo u 11:30 sati ispred obnovljene džamije. Upriličen je bogat program otvorenja džamije, koji je obogaćen učenjem Kur’ana, ilahija i kasida te vazu-nasihatom. Tom prilikom prisutnima su se obratili imam džemata Špionica Refik ef. Hodžić, Mehmed Bajrektarević coordinator za obnovu džamije, Benjamin Bajrektarević direktor zavoda za očuvanje historijske građe TK, prof.dr. Orhan Bajrektarević i izaslanik muftije tuzlanskog dr.sci Sead ef. Seljubac.

Drugi dio programa obilježen je u novoj džamiji džemata Špionica. Program je počeo nakon podne-namaza. Na samom početku programa, izuzetno velikom broju džematlija, obratio se imam džemata Špionica Refik ef. Hodžić. Iskazujući posebno zadovoljstvo zbog postignutog uspjeha njegovih učenika Refik ef. se zahvalio i njihovim roditeljima na podršci i ustrajnosti. Nakon toga uslijedio je mevludski program, kojeg su izveli imami MIZ-e Srebrenik, te prigodan program koji su izveli svršenici ovogodišnjih hatmi u ovom džematu. Prisutne je poselamio i predsjednik MIZ-e Srebrenik Mevludin ef. Joldić, koji je u ime Medžlisa čestitao muallimu, djeci i roditeljima, a vazu-nasihat je održao izaslanik muftije tuzlanskog dr.sci Sead ef. Seljubac, koji nije krio svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima u ovom džematu.

Hatmenski ispit su položili: Avdić Abida, Avdić Aida, Bašić Mirsada, Bašić Azra, Hasić Jasmin, Hasić Ajka, Ibrić Medina, Jahić Eldin, Muslimović Esma, Smajlagić Munira, Salkić Nihada i Osmić Šeherzada.

Na kraju programa izvršena je prozivka svršenika hatmi, te im uručene svjedodžbe i hedije u ime Medžlisa, koje je uručio predsjednik Medžlisa, u ime džemata Špionica, uručio predsjednik džematskog odbora te u ime udruženja hadžija Srebrenik Husein Johić, predsjednik udruženja.

Na kraju, iskrene čestitke upućujemo svim svršenicima ispita, njihovim roditeljima a posbne čestitke upućujemo njihovom muallimu, Refik ef. s dovom Allahu da ih sve obilato nagradi za uloženi trud. Amin!

Damir ef. Babajić

10339526_665882443490579_3149785047191267979_o (1) 10296240_665891230156367_5598136953606675050_o

Check Also

Projekat “Majčina marama” podržale žene džemata Previle

Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica, …

Watch Dragon ball super