Hfz. Malkić: Omogućiti da muslimanke nose mahrame na bilo kojem radnom mjestu

Hutbu u Gazi husrev begovoj džamiji u Sarajevu održao je hfz. Mensur Malkić koji je naglasio da smo svi obaviješteni o zaključku Visokog sudskog i tužilaškog vijeća koji je poslan svim sudovima i tužilaštvima u BiH a odnosi se na zabranu nošenja vjerskih obilježja.

“Muslimankama je potrebno omogućiti da nose mahramu na bilo kojem radnom mjestu, na kojem obrazovane muslimanke obavljaju svoj posao čestito, pošteno, odgovorno i profesionalno”, kazao je hfz. Malkić.

“Isključivanje visokoobrazovanih muslimanki iz javnog života i sprečavanje da svojim radom i angažmanom daju vlastiti doprinos napretku naše države i njenih institucija u raznim oblastima ne doprinosi izgradnji povjerenja u državu i njene institucije koje bi trebale štititi pravo i interes svih, a koje na ovaj način oduzimaju ili ograničavaju pravo muslimankama da budu ono što zaista jesu.”

On je potcrtao da muslimani ne mogu razumjeti tu nepravdu jer su odgajani na Kur’anskom principu pravde i pravičnosti.

Mi živimo sa našim različitostima, naučili smo se i našu djecu učimo toleranciji, uvažavanju drugog i drugačijeg, uvažavanju i poštivanju naših komšija kršćana, katolika i prvoslavaca, židova i ostalih jer nas vjera Islam uči da živimo u miru i da svačije pravo prizanjemo i poštujemo, naglasio je.

Poslušajte hutbu:

Check Also

SOLIDARNOST I DAREŽLJIVOST U ISLAMU

Medžlis islamske zajednice Srebrenik                        …

Watch Dragon ball super