Humanitarna akcija “Vršnjak vršnjaku daruje 1KM”

Muftijstvo tuzlansko organizuje humanitarnu akciju pod nazivom "Vršnjak vršnjaku daruje 1 KM". Akcija počinje od 30.11.2019. i traje do 10.12.2019. g. Prikupljena sredstva će se donirati edukativnom centru u Novoj Kasabi. Planirano je da se akcija realizuje na području svih medžlisa Muftijstva tuzlanskog.
Riječ je o Edukativnom centru na području Opštine Milići, kojeg finansira Vlada Kantona Sarajevo od skoro pola miliona KM na godišnjem nivou. Prostorije za organizaciju i izvođenje nastave dala je Islamska zajednica. Već je nekoliko generacija ispraćeno u srednju školu iz Edukativnog centra koji je praktično područno odjeljenje Osnovne škole ”Dolac malta” Sarajevo. Trenutno školu pohađa 130 učenika svih 9 razreda.
Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe osiguralo je novac za prijevoz učenika. Postoji interes i osnovaca iz Srebrenice za upis u ovu školu, ali da je prostorna ograničenost razlog zbog kojeg se na takve želje ne može pozitivno odgovoriti. Roditelji djece iz Konjević Polja i ostalih podrinjskih mjesta, a čija djeca pohađaju nastavu u Edukativnom centru u Novoj Kasabi, na sve ovo gledaju kao na prijelazno rješenje, do konačne sudske presude, koja će povratničkoj djeci u redovnim obrazovnim ustanovama omogućiti nastavu na bosanskom jeziku i nacionalnu grupu predmeta.

Check Also

Nova instrukcija: Od danas se namazi klanjaju u potpunosti – farzi, sunneti i dova

Imami u džamijama u Bosni i Hercegovini od danas su obavezni da propisane namaze obavljaju …

Watch Dragon ball super