Hutba u povodu završetka mektebske nastave

hqdefaultHvala Uzvišenom Allahu na blagodatima koje nam je podario. Hvala Allahu na blagodati djece koju On daruje onome kome On hoće, koji njima obveseljuje roditelje, ali ih stavlja i na kušnju kako će taj emanet ispuniti. Salavat i selam neka je na Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve muslimane koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Poštovana braćo,

nalazimo se na kraju mektebske godine. Naša djeca su vrijedno radila, dolazila u mektebe i učila o svome dinu. Kao raditelji, trebamo biti ponosni na njih i njihove uspjehe, ali isto tako ovo je prilika da se zapitamo  kakav je naš odnos prema mektebu, ali i o našoj djeci općenito. Naša obaveza, kao vjernika, jeste da svojoj djeci u emanet prenesemo našu vjeru, da ih  naučimo kako trebaju kao pravi muslimani živjeti. To nam je obaveza, jer Uzvišeni Allah poručuje:
„O vjerinici, čuvajte sebe i porodice svoje od vatre, čije će gorivo ljudi i kamenje biti“. (Et-Tahrim, 6)

U ovom ajetu vidimo da je porodica naša briga i odgovornost. Vjernik se trudi da na ovom svijetu porodici obezbijedi potrebna materijalna sredstva, ali nije to njegova jedina obaveza. Na primjeru Jakuba, a.s., učimo da je naša dužnost prenijeti emanet vjere na svoju djecu.  Uzvišeni Allah kaže:

„Vi niste bili prisutni kada je Ja’kubu smrtni čas došao i kad je sinove svoje upitao: Kome ćete se, poslije mene klanjati?. Klanjat ćemo se, odgovorili su, Bogu tvome, Bogu tvojih predaka Ibrahima, Ismaila i Ishaka, Bogu Jedinome! I mi se Njemu pokoravamo.“ (El-Bekare: 133)

Posljednje riječi Jakuba a.s., na samrti, bile su upućene njegovoj djeci. On strahuje i pita ih kako će kao vjernici urediti svoj život.

Poslanik, s.a.v.s, kaže: „Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado.“

Iz ovih ajeta i hadisa jasna nam je naša pozicija kao roditelja.

Mekteb je prilika prema kojoj se ne smijemo neodgovorno ponašati.

Mekteb je centar koji je odgojio generacije muslimana koji su na ovim prostorima časno  živjeli i čuvali svoj Islam.

Mekteb je posebno značajan u današnjem vremenu kada su roditelji zauzeti, prezaposleni i kada sve manje vremena posvećuju svojoj porodici, posebno djeci. Porodica nam je u krizi, pa je samim time značaj mekteba veći.

Mekteb je naša nada u budućnost i svi smo odgovorni za stanje u mektebima.

Zajednica, roditelji, imućni i svi oni koji na bilo koji način mogu pomoći u njegovom razvoju dužni su dati svoj doprinos.

Mektebi su svjetionici, koji će našoj djeci osvjetljavati životne staze.

U njemu će naučiti šta znači vjera, kako se dragom Bogu predati, kako urediti svoj život.

Okitit će se lijepim edebom. Edebom da svojim roditeljima ne kažu ni „Uh“, da budu iskreni, poduzetni, aktivni, pošteni, da pomažu svome bratu muslimanu, da budu čestite džematlije koji će čuvati naše džemate i u njima aktivno učestvovati. Ta djeca će biti naše najbolje djelo na mizan vagi.

Nakon smrti čovjeka prestaju njegova dobra djela osim u tri slučaja, a jedan od njih je odgojeno dijete koje čini dovu Allahu.

Poslanika, s.a.v.s je kazao: „Vaša djeca su vaša najbolja opskrba.“

Gdje su naša djeca, kakvu djecu iza sebe ostavljamo? Hoće li biti djeca koja će nam donositi dobra djela i nakon naše smrti, ili ćemo se stidjeti zbog njih i njihovih postupaka i na ovom i na onom svijetu? Razmislimo o hadisu Božije Poslanika, s.a.v.s.:

„Neće doći pred Allaha Njegov rob musliman s većim grijehom nego li onaj koji je dozvolio da mu kućna čeljad ostanu bez valjanog islamskog odgoja i poznavanja islamskih propisa, bez kojih se ne može valjano živjeti islamskim životom.“

Mekteb je stub naše zdrave zajednice. U njemu će dijete naučiti koje opasnosti sa sobom nosi savremeno društvo. Čuvat će se droge i alkohola iz ljubavi prema Bogu. Čuvat će se kocke i kladionice. Čuvat će sebe i druge jer zna da su to ključevi uspjeha na ovom i na budućem svijetu.

U mektebima se učimo ispravnom razumijevanju vjere. Nije samo važno vjeru naučiti, vjeru treba razumjeti. Važan segment na tom putu su muallimi. Njihovo znanje i kompetencija su potrvđeni od strane institucije, naše Islamske zajednice. Na taj način spriječit ćemo negativna razumijevanja vjere koja će našu djecu udaljiti od vrijednosti vjere i života kojeg vjera traži.

U mektebu naše dijete uči o vrijednostima džemata, zajedništva, koje je uspostavljeno na najsigurnijim temeljima, na temeljima i principima vjere.

Svako dijete koje ovih dana završava mektebsku godinu zaslužuje našu pažnju.

Mi znamo, da njegova proučena Fatiha, može sa cijelog naroda odgoditi neku kaznu. Radujmo se njihovom uspijehu. Ako imamo materijalne mogućnosti uključimo se u rad naših džemata i budimo na usluzi našim muallimima. Podržimo njihov rad i budimo spremni da našoj djeci obezbijedimo najbolje uslove kako bi ona što bolje, brže i naprednije sticala plemenita znanja.

Zato danas, na kraju mektebske godine, našoj djeci čestitamo, uz dovu Uzvišenom Allahu  da ih pomogne i održi na Pravom putu. Molimo Ga da našim muallimima podari nagradu za trud, a nama svima, posebno roditeljima, snagu da budemo istrajni u vjerskom odgoju i obrazovanju naše djece.

 

 

Hafiz. Merim-ef. Đulović

Imam, hatib i muallim Gazi Turali-begova džamija

Check Also

SOLIDARNOST I DAREŽLJIVOST U ISLAMU

Medžlis islamske zajednice Srebrenik                        …