Ikrar dove u džematima Cage i Babunovići

Na hadž ove godine sa područja Medžlisa IZ-e Srebrenik putuje 37 hadžija, 10 porodica iz 11 džemata, među kojima su i hafiza Kur'ana i imam džemata Tinja. Cijele porodice ove godine posjećuju Mekku i Medinu… Najmlađi hadžija sa područja Medžlisa je jedina hafiza u Srebreniku Edina Mehuljić.U planu aktivnosti džemata i Medžlisa u svih 11 džemata bit će proučene ikrar dove.

Ikrar dova u Cagama

U subotu (04.08.2018.), nakon podne-namaza u džematu Cage, Medžlis IZ-e Srebrenik, proučena ikrar dova za četiri ovogodišnja putnika na hadž, odnosno dva bračna para, dva brata sa suprugama, Hasanović Sakib i Emina, te Hasanović Abdulah i Ševala. Nakon podne-namaza prisutnim vjernicima i hadžijama obratio se imam džemata Cage Sabit-ef. Ibrahimović, koji je uputio iskrene selame i dobrodošlicu prisutnim gostima i domaćinima, ukazujući posebnu čast i osjećaj zadovoljstva zbog naših hadžija. On je čestitao hadžijama na njihovoj odluci da zijarete najčasnija mjesta, te ih pozvao da se u dovama sjete svih nas. Nakon uvodnog obraćanja Sabit-ef. prisutni su mogli uživati u prelijepom izvođenju ilahija i kasida od strane imama Medžlisa Srebrenik.

 

Nakon prvog dijela programa prisutne je poselamio i vazu-nasihat održao Emir-ef. Brašnjić, imam džemata C. Srebrenik, koji je u svom vazu naglasio važnost ovog obreda te važnost dove. On je istakao da je put na hadž najveće čovjekovo duhovno i životno iskustvo. Na kraju Sabit-ef. je tražio halala kako od hadžija tako i od prisutnih vjernika. Svečanost je završena učenjem odlomka iz Kur'ana i ikrar dovom, a potom je uslijedilo čestitanje našim putnicima na hadž.
Ovu lijepu svečanost dodatno su ukrasile mnogobrojne džematlije, gosti, rodbina i prijatelji naših budućih hadžija. Nakon završene svečanosti u džamiji prisutni su se uputili njihovoj kući gdje su lijepo ugošćeni.

Ikrar dova u Babunovići

U subotu (04.08.2018.), nakon podne-namaza u džematu Babunovići, Medžlis IZ-e Srebrenik, proučena ikrar dova za četiri ovogodišnja putnika na hadž, Hfz. Mehuljić Edina, Mehuljić Muhamed, Mehuljić Aiša, Mehmedović Devleta, odnosno cijela porodica Mehuljić, hafiza otac i majka, te Devleta. Nakon podne-namaza prisutnim vjernicima i hadžijama obratio se imam džemata Babunovići Ahmed-ef. Mujkić, koji je uputio iskrene selame i dobrodošlicu prisutnim gostima i domaćinima, ukazujući posebnu čast i osjećaj zadovoljstva zbog naših hadžija. On je čestitao hadžijama na njihovoj odluci da zijarete najčasnija mjesta, te ih pozvao da se u dovama sjete svih nas. Nakon uvodnog obraćanja Ahmed-ef. prisutni su mogli uživati u prelijepom izvođenju ilahija i kasida od strane imama Medžlisa Srebrenik.

 

Nakon prvog dijela programa prisutne je poselamio i glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef. Hodžić, koji je u svom vazu naglasio važnost ovog obreda te važnost dove. On je istakao da je put na hadž najveće čovjekovo duhovno i životno iskustvo, put ka mjestu i vremenu koje nas imanski osnažuje, fizički okrepljuje, duhovno uzdiže, tu se objedinjuje i fizički, i duhovni i materijalni napor, i u konačnici čisti nas od grijeha kao da smo od majke rođeni. Vazu-nasihat kazivao je Malik-ef. Nurović, Izdavačka kuća El-Kelimeh iz Novog Pazara, koji je prisutne vjernike pozvao na dostojnost u slijeđenju Kur'ana i sunneta. Ukazao je i na značaj ove pete islamske dužnosti.

Na kraju Ahmed-ef. je tražio halala kako od hadžija tako i od prisutnih vjernika. Svečanost je završena učenjem odlomka iz Kur'ana i ikrar dovom, a potom je uslijedilo čestitanje našim putnicima na hadž.

Ovu lijepu svečanost dodatno su ukrasile mnogobrojne džematlije, gosti, rodbina i prijatelji naših budućih hadžija. Nakon završene svečanosti u džamiji prisutni su se uputili njihovoj kući gdje su lijepo ugošćeni.

 

Molimo  Allaha dž.š. da našim budućim hadžijama olakša obrede hadža, da im ukabuli njihov hadž. Molimo Ga da i sljedećih godina bude putnika na hadž, da oni koji nisu obavili hadž da im Allah omogući da ga obave, a oni koji su obavili da ponovo posjete ta sveta mjesta. Amin!

D.B.

Check Also

Umra – februar 2022. (14.02.- 21.02.2022.)

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba …

Watch Dragon ball super