IZDVAJAMO

Kurban-bajramska poruka 1441.h.g.

Poštovana braćo i sestre,
Pred nama je naš veliki blagdan Kurban ili Hadžijski bajram, koji je pored uobičajenog blagdanskog ruha, prepoznatljiv po izvršavanju dviju veoma važnih islamskih dužnosti: hadža i kurbana. Bajramsko vrijeme, kojem se uvijek iznova radujemo je naše mubarek vrijeme, darovano od Svevišnjeg Boga da se u njemu putem propisanih ibadeta što više približimo okrilju Njegove milosti, blagoslova i zaštite. Obzirom da predstojeće mubarek dane dočekujemo u stanju iskušenja pandemije corona virusa pojačanog intenziteta, naša bajramska radost biće pomiješana sa dozom tuge, posebno kod onih vjernika i vjernica koji su zanijetili da obave petu islamsku dužnost- hadž, a zbog aktuelne situacije nisu u mogućnosti.
Braćo i sestre, svaka generacija života na zemlji na svoj način imala je svoje breme i iskušenje, ni mi nismo izuzetak od toga, nisu bili izuzetak od toga ni oni najodabraniji među ljudima, Božiji poslanici, o čijim iskušenjima i tegobama Časni Kur'an kazuje. Iz primjera Ibrahimove a.s. kušnje s porodicom koja je do kraja i s uspjehom iznijela sve što je pred njih život donio, noseći svoje životno breme i pritom pokazujući visoki stepen vjernosti i odanosti Stvoritelju, crpimo snažne poruke koje nas podstiču da odlučno preispitamo svoj odnos prema vjeri, porodici, društvu i džematu, odričući se svojih privilegija za sreću i dobro onih, koji su potrebni naše pomoći i razumijevanja, jer ako oni ne budu sretni i radosni, i naša bajramska sreća i radost, neće imati potpuni smisao.
Inspirišući se kurban-bajramskim porukama, u vremenu naših iskušenja, ponesimo i mi svoje životno breme Ibrahimovskom snagom vjere i požrtvovanošću, crpeći duhovnu snagu sa bajramskoga vrela, koja će snažiti našu vjeru, naše porodično, rodbinsko, komšijsko i prijateljsko zajedništvo.
Svojim kurbanom, tom posebnom žrtvom, iskažimo istinsku zahvalnost našem Gospodaru i potvrdimo svoju spremnost da izvršavamo Njegove naredbe i tako stječemo njegovo zadovoljstvo i blagoslov. Kroz ovo veliko dobro djelo ojačajmo našu svijest o Bogu i podsjetimo se da bez žrtve i žrtvovanja u vjeri i životu nema uspjeha niti ostvarenja ciljeva.
Zato braćo i sestre, iskoristimo ove mubarek dane da se žrtvujemo jedni za druge u dobru, dijelimo milost i ljubav jedni drugima, sjedinimo naša srca u vjeri u Jednoga Boga dž.š., radujmo se Allahovoj milosti i dijelimo tu radost kako bi ona bila veća.
Braćo i sestre, uz dovu Uzvišenom Allahu da nam upotpuni našu bajramsku radost primanjem naših bajramskih ibadeta i svih naših dobrih djela, da nas bajramski ukrasi i bajramska radost prati tokom cijele godine, svima vama želim sretne i ugodne bajramske blagdane, da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći.

Bajram šerif mubarek olsun
Glavni imam
Refik-ef. Hodžić

Check Also

Druženje za žene u džematu Tutnjevac posebnim povodom

Džemat Tutnjevac, na čelu sa koordinatoricom džemata, Hazretom Jahić, poznat je po veoma lijepim aktivnostima …

Watch Dragon ball super