Kurban-bajramska poruka povodom Kurban-bajrama 1438.h.g.

Poštovana  braćo i sestre u vjeri!

Pred  nama su dani  najvećeg muslimanskog blagdana Kurban-bajrama  1438.h.g.                             

Dolazeći mubarek dani  su dani vjere, radosti i nade, ali i razmišljanja, solidarnosti i akcije. 

Kroz bajramske ibadete hadždža i kurbana  pokazujemo svoje zadovljstvo Allahovom odredbom, na taj način demonstrirajući svoju  odanost i poslušnost  Bogu.                                                     

Hadž kao životni obred pun dinamike, ukazuje nam na način života muslimana, života punog vjere, dinamike, pokreta i žrtve, odslikavajući vrijednosti koje donose uspjeh na ovom i spas na budućem svijetu.                                 

Kurban-bajramski mubarek dani uz kurbansku žrtvu, prava su i jedinstvena prilika da se vratimo svome izvoru, da bajramsku sreću, pokornost i pobožnost iskažemo kroz požrtvovanost za drugoga, posjećujući naše prijatelje, rodbinu, komšije, braću muslimane, da bajramom unesemo radost i toplinu u naše porodice, da bajramskim blagoslovom oživimo riječi razumjevanja i topline u našoj komunikaciji, da bajramskom vedrinom donesemo nadu i ohrabrenje, posebno našoj omladini koja sigurno ima svoju vrijednost, a tu vrijednost trebamo ustrajno njegovati, čuvati i podržavati.

Predstojeći mubarek-dani su dragocjena prilika da muslimani svojom obnovljenom duhovnom snagom i bajramskim zajedništvom ojačaju i učvrste međusobne veze.                               

Bajram nas snažno u tom pogledu podstiče, a i obavezuje. Ovaj naš blagdan, također, svojim univerzalnim načelima i porukama muslimane povezuje sa svim drugim ljudima. Zato Boga molimo  da naša iskrena dova i kurbanska žrtva  budu štit nama i našim porodicama od svakog zla.                                                                                                                                                                                                    

Neka naša bajramska radost bude radost Allahovoj nagradi za sve učinjeno u Njegovo ime.  

Uz želju da bajramski dani  u vaše domove donesu Allahovu milost, napredak, uspjeh i sreću i da istinski doživite ljepotu predstojećih mubarek dana, u ime Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, svim muslimanima i muslimankama najiskrenije čestitamo  dolazeće mubarek dane Kurban-bajrama, moleći Boga da ih provedete u istinskoj sreći i zadovoljstvu.

 

 

               Bajram šerif mubarek olsun!

 

Check Also

Hatma dove i mevlud u džematu Centar Srebrenik

Dana 24.9.2023., u Gradskoj džamiji u Srebreniku su upriličene hatme-dove i mevlud. Ovom prilikom se …

Watch Dragon ball super