Na području MIZ Srebrenik svečano obilježena Nova hidžretska 1436. godina

10744854_10203019659873620_204762928_n

Centralna svečanost povodom Nove 1436. hidžretske godine na području MIZ Srebrenik  je održana u četvrtak, 23.10.2014. g. u džematu Špionica nakon klanjanja akšam namaza.

Program su izveli imami sa područja MIZ Srebrenik, a prisutnima se obratio glavni imam i imam džemata Špionica Refik ef. Hodžić, koji je na samom početku poselamio prisutne i zaželio im dobrodošlicu.  Refik  ef. se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u vezi sa organizacijom ove prelijepe svečanosti, zahvalio se svojim džematlijama, a posebno hfz. Sulejmanu ef. Bugariju koji je svojim dolaskom uljepšao ovu svečanost.

Hfz. Bugari je u svom govoru istakao važnost hidžre i njenog historijskog značaja za prvu generaciju muslimana na čelu sa poslanikom Muhammedom, a.s. Oni su prolazili kroz velika iskušenja u Mekki, ali ih to nije spriječilo da čvrsto ostanu i ustraju na putu našega dini-islama. Kao muhadžiri utočište su našli u Medini kod braće ensarija koji su im bezrezervno i sa velikom čašću bili na usluzi kako bi im olakšali njihove bremenite terete i velika iskušenja sa kojima su se suočavali u Mekki. Na kraju je istaknuo značaj jedinstva muslimana u džematima i ulaganje velikog truda u tom pravcu, crpeći pouke od prve generacije muslimana koja je uzor svim muslimanima u bilo kojem vremenu i na bilo kojem mjestu, te zahvalio se domaćinima džemata na uspješnoj organizaciji navedene svečanosti. Svojim govornim vještinama razveselio je duše prisutnih vjernika.

Nekoliko ilahija i kasida izveli su hor džemata Špionica, koji su razveselili duše prisutnih, ašere je proučio hfz. Damir ef. Jahić a dovu hfz. Esmir ef. Selimović.

Nakon programa klanjana je jacija-namaz, a druženje sa hafizom Bugarijem nastavljkeno je u prostorijama mektepske učionice uz bogat menu za koji su se pobrinuli porodica Bašić Zijada, predsjednika džematskog odbora i Mirsada, člana IO Medžlisa Srebrenik, inače vlasnika jedine halal mesnice u Srebreniku.

Udruženje Prosvjetitelj Srebrenik je uručio paketiće za sve polaznike mekteba Špionica, a iste je uručio predsjednik udruženja Nuraga hadži Junuzović.

Nakon jacije-namaza sve prisutne vjernike a posebno polaznike mekteba je fascinirao vatromet, koje su pripremili džematski odbor.

Molimo Uzvišenog Allaha, dž.š., da ova manifestacija, koja je organizovana na najvećem nivou, bude jedna velika odskočna daska za džemat Špionica i da svi džemati na području MIZ Srebrenik, i šire, hode putem onakvim kako je to činila prva generacija muslimana koja je učinila hidžru sa našim časnim pejgamberom Muhammedom,  a.s. da Uzvišeni nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da ova svečanost protekne u najboljem ruhu. Amin!

                                                                                                                              Damir ef. Babajić

Check Also

Prvo mjesto u odbojci za djevojke

U organizaciji Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog, danas su u …

Watch Dragon ball super