IZDVAJAMO

Njemu su godine samo broj: Ispostio 75 ramazana, a 25 godina praktikuje Davudov post

Bešlaga Bajraktarević (88) iz Donje Špionice kod Srebrenika već 25 godina praktikuje Davudov post, specifičnu vrstu ibadeta koja zahtijeva izuzetna odricanja i upornost.

Davudov post podrazumijeva da se tokom cijele godine svaki drugi dan provodi u ibadetu posta. Bešlaga je otkrio kako je sve počelo, prije 25 godina: “U jednoj emisiji na televiziji, početkom 1989. godine, vidio sam bračni par, čijih se imena više ni ne sjećam, a koji su 25 godina praktikovali ovu vrstu posta, nakon čega sam odlučio da i ja zapostim Davudov post. Na početku nikome nisam govorio i niko nije ni znao osim mojih ukućana. Kada sam počeo postiti osjećao sam se puno zdravije, tako da se ni danas u 88. godini nipošto ne bih odrekao ove vrste posta, postit ću ga dok sam živ i zdrav“, poručio je Bešlaga Bajraktarević.

Pored 25 godina Davudovog posta, Bešlaga od 12. godine posti mjesec ramazan i dosad je ispostio 76 ramazana.

“Negdje sam pročitao da se jedan od ashaba požalio poslaniku Muhammedu, a.s., da mu je malo da samo posti mjesec ramazana, na šta mu je Poslanik odgovorio da posti takozvane bijele dane, odnosno 13., 14. i 15. dan svakog mjeseca. Kada se ponovo požalio da mu ni to nije dovoljno, Poslanik mu je predložio da posti svaki drugi dan, a kad je rekao da on može i više od toga, poslanik mu je odgovorio da nema više i da je to nafila post, koji je ostao u tradiciji sljedbenika islama do današnjih dana“, kazao je Bajraktarević.

Da ga zdravlje dobro služi, Bešlaga je potvrdio tako što svaki dan odlazi u obližnju džamiju da klanja pet namaza i kroz smijeh kaže da ustaje i pada u namazu kao mladić.

Dužnost mujezina u džematu Špionica počeo je obavljati u jednoj od najstarijih džamija u ovom dijelu Bosne, odmah nakon povratka iz Medrese u Gradačcu prije više od 60 godine, a iako je već zagazio u devetu deceniju života, ovu dužnost redovno na svim namazima obavlja i danas u novosagrađenoj džamiji u Špionici.

Godine 1945. otac ga je poslao u medresu, ali zbog ratnih dešavanja tamo je ostao samo dva mjeseca, nakon čega se vratio kući. Iako je cijeli život obavljao najteže poljoprivredne radove, nikada, pa ni u toku najvećih ljetnih vrućina, nije došao u iskušenje da prekine post.

Da biste pogledali prilog o  Bešlagi kliknite na ovaj video.

90c4f8a9ac2839a28788531ebc8821df_XL

Check Also

Radna posjeta Medžlisu Islamske zajednice Srebrenik

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović posjetio je u četvrtak, 18. aprila ove godine, Medžlis Islamske …

Watch Dragon ball super